8 skvelých výhod konzumácie zeleniny

Podľa prieskumov, väčšina Slovákov denne neskonzumuje asi len 2 porcie zeleniny. Avšak aj tí, čo zjedia 2 porcie zeleniny, nie vždy jedia zeleninu dobrej kvality a správne pripravenú. Určite to takto nie je správne a malo by to vyzerať inak. Všetci chceme byť zdraví, mať veľa energie, získať perfektnú postavu a pritom sa vyhýbame tak účinnej potravine akou práve zelenina je.

Prečo práve zelenina je prospešná a ako efektívne vďaka nej chudneme?

Zelenina nás robí štíhlejšími

Väčšina ľudí síce zaraďuje zeleninu k zdravým potravinám, no neuvedomuje si tú veľkú spojitosť medzi zeleninou a chudnutím. Zelenina má totiž veľmi nízku kalorickú hodnotu. Zároveň má vysokú sýtiacu schopnosť a naše telo míňa veľké množstvo energie na jej trávenie.

Ak sa povie, jedz vo veľkom, zvoľ zeleninu na konzumáciu

Ak chceme schudnúť, je veľmi dôležité sledovať aj veľkosť porcií. Ak však na tanier položíme veľkú porciu zeleniny, nemusíme mať vôbec strach že z nej priberieme, a nemusíme hladovať. Ideálna je chrumkavá zelenina, ktorá navyše spôsobuje vylučovanie hormónu šťastia. Takže konzumácia zeleniny nás navyše robí šťastnými.

Zvyšuje energiu

Zelenina je plná antioxidantov, ktoré zlepšujú mitochondriálne funkcie. Navyše antioxidanty spomaľujú starnutie organizmu.

Znižuje zápal

Zelenina je bojovníkom proti oxidačnému stresu. Ako tento typ stresu vzniká? Oxidačný stres vzniká pri nedostatku spánku, pri náročnom tréningu, pri konzumácii väčšieho množstva bielkovín…

Vplyv zeleniny na chudnutie

So zeleninou sa nám trávi ľahšie a ozdravujeme ňou náš tráviaci trakt, pretože:

  • obsahuje veľa vlákniny, ktorá nám pomáha zbavovať sa odpadových látok;
  • obsahuje prebiotiká – výživu pre črevnú mikroflóru – zdravé črevá sú základ pre chudnutie tuku;
  • obsahuje enzýmy, ktoré urýchľujú trávenie a chudnutie

Zlepšuje metabolizmus estrogénu

Príliš veľa estrogénov trápi v dnešnej dobe veľa ľudí. Je to spôsobené aj nadmerným používaním plastov a chemikálii. Tento jav môže viesť k rakovine a k náročnému chudnutiu. Estrogén výborne znižuje napríklad karfiol či brokolica.

Znižuje stres

Zelenina obsahuje mnohé živiny, ktoré nám pomáhajú vyrovnať sa s každodenným stresom efektívnejšie. Navyše znížením stresu predchádzame prejedaniu sa.

Stabilizuje krvný cukor

Vďaka nízkemu obsahu cukrov a vysokému obsahu vlákniny je zelenina výborným pomocníkom pri regulácii krvného cukru. Navyše má výborný efekt ak ju pridávame k potravinám, ktoré nám spôsobujú presný opak. Pridávajte zeleninu najmä k jedlám bohatým na sacharidy ako sú cestoviny či pečivo a získate lepšiu kontrolu nad krvným cukrom.

Ak ste práve dostali chuť na poriadnu dávku zeleniny, doprajte si ju v tepelnom stave. Kucháročka pripravila Zeleninové ratatouille, vyskúšajte a podeľte sa o to ako vám chutilo aj s nami.

Zdroj: www.canva.sk

TENTO ČLÁNOK SI PRE VÁS PRIPRAVILA A S LÁSKOU SA O VŠETKY INFORMÁCIE S KUCHÁROČKAMI PODELILA VÝŽIVOVÁ A NUTRIČNÁ PORADKYŇA PETRA KOPECKÁ.
AK MÁTE CHUŤ DOZVEDIEŤ SA VIAC PODROBNOSTÍ, PREČÍTAJTE SI JEHO PÔVODNÉ ZNENIE: „8 skvelých výhod konzumácie zeleniny