9 dôvodov prečo jesť ryby

Naša strava má byť vyvážená a pestrá. Jedálniček by sme si mali zostavovať tak, aby v ňom boli aj sacharidy, aj tuky aj bielkoviny aj vláknina. My “suchozemci” však do neho často zabúdame zaraďovať ryby a morské plody. Patria k najzdravším potravinám, ktoré by sme mali jesť aspoň dvakrát týždenne. Ryby sú plné živín, ktoré blahodárne pôsobia nielen na naše telo, ale aj na našu myseľ. Obsahujú vápnik, horčík, draslík, železo, vitamíny A aj D, aj komplex vitamínov B. 

pečené ryby - makrely

Poďme sa pozrieť na benefity konzumácie rybiek:

1. Znižujú riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení

Vďaka vysokému množstvu Omega-3 mastných kyselín znižujú zápaly a chránia srdce, znižujú riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody, pomáhajú udržovať dobrú hladinu cholesterolu. 

2. Prírodný zdroj horčíka

Horčík sa stará o reguláciu krvného tlaku a hladiny cukru v krvi spolu s funkciou svalov a nervov. Okrem toho napomáha pri regulácii tekutín v našom tele.

3. Prírodný zdroj vitamínu D

Nedostatok vitamínu D vedie k osteoporóze a rachitíde. Vďaka nemu dokáže naše telo absorbovať vápnik a chráni naše kosti. 

ryby a morské plody

4. Zdroj energie

Bielkoviny sú pre náš organizmus nevyhnutným zdrojom energie a pomáhajú omladzovať poškodené bunky. Energiu môžeme zvýšiť vyradením nezdravých tukov a konzumáciou väčšieho množstva rýb.

5. Regenerácia svalovej hmoty

Ryby obsahujú živiny, ktoré sú mimoriadne prospešné pri napomáhaní športovcom zotaviť sa z únavy a pri regenerácii svalov. Bielkoviny a draslík, ktoré obsahujú ryby, sú stavebnými kameňmi pre svaly. 

6. Nízky obsah kalórií

Ryby a morské plody sú bohaté na bielkoviny, ale na druhej strane majú nízky obsah kalórií a sú bohaté na nutričné živiny. Preto ich aj nutričný poradcovia odporúčajú zaradiť do jedálnička ak sa snažíte schudnúť.

7. Zlepšujú duševné zdravie

Pravidelná konzumácia rýb môže zlepšiť kognitívne funkcie a koncentráciu. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré ryby obsahujú, môžu tiež znižovať stres, úzkosť a ďalšie príznaky depresie. Konzumácia rýb nás urobí šťastnejšími a zlepšuje kvalitu nášho života.

8. Znižujú nespavosť

Ak trpíte nespavosťou, pravidelné jedenie rýb je pre vás ako stvorené a prispeje vám ku kvalitnejšiemu spánku. 

9. Pozitívny vplyv na pokožku a na kvalitu vlasov

Konzumovaním potravín s obsahom Omega-3 mastné kyseliny, vitamínu A, vitamínu B a bielkovín prispievame k mladistvo vyzerajúcej pokožke a krásnym vlasom. 

Už uvažujete akú rybu si pripravíte?

Ostatné skvelé recepty na ryby a morské plody nájdete TU