Cestoviny pre detské kucháročky

Kto by nemal rád cestoviny? Už len ich tvarov je toľko druhov, že ich všetky nepoznáme. Ich pôvod môžeme datovať do starej Číny, kde ich vyrábali už 4000 rokov pred naším letopočtom. Cestoviny však vyrábali viaceré národy a postupne zľudoveli kvôli ich prístupnosti a možnosti vyrábať ich doma. Počnúc Číňanmi, Etruskami cez Starovekých Grékov a Rimanov. Ale napríklad aj nami často používane rezance vymysleli v Nemecku v 13.soročí.

Nech prídete kdekoľvek a vypýtate si “pastu” ľudia budú vedieť, čo máte na mysli. Slovo “pasta” vzniklo spojením z latinských slov múka a voda, znamenalo cesto. Ale keď pôjdeme ďalej do histórie, zistíme, že už v Starom Grécku sa cestovinám hovorilo “pastos”. Takže boj o prvenstvo s cestovinami je stále nejednoznačný. Nám už to môže byť jedno, lebo toto úžasné jedlo sa na našom stole objavuje pravidelne, či už v slanom, alebo sladkom prevedení. Každý máme nejaký obľúbený recept počnúc cestovinovým šalátom a končiac horúcimi voňavými lasagnami.

Mne prídu cestoviny ideálne pre kuchárov začiatočníkov, či už dospelých alebo malých. Preto v našom článku nájdete zopár receptov, ktoré zvládne pripraviť aj prváčik, len pri vriacej vode, poprosíme o asistenciu dospelého.

Každý jeden recept je jednoduchý a zostavený

pre detské maškrtné jazýčky.

cestoviny s tuniakom

Detské vrtuľky

Suroviny:

  • 1 konzerva tuniaka v olivovom oleja
  • 4 hrsti surových cestovín (6 detských)
  • 1 hrnček mrazenej kukurice
  • 1 PL jogurtu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • pažítka
  • nastrúhaný tvrdý syr

Postup:

Cestoviny zalejeme horúcou vodou, ktorú sme zohriali v rýchlovarnej kanvici. Vhodíme do nej 1 ČL soli. Vrtuľky varíme cca 8 minút, podľa druhu, orientujte sa odporúčaním na obale.

Keď sú cestoviny uvarené, vysypeme do nich hrnček kukurice. Stačí ju tam nechať tak minútku, rýchlo sa rozmrazí. Potom cestoviny s kukuricou scedíme. Kým sa cestoviny varia otvoríme si konzervu tuniaka a necháme polovicu oleja stiecť. Vysypeme do misky a primiešame jogurt, jemne osolíme a okoreníme. Potom vmiešame do cestovín. Naložíme do taniera, Posypeme nastrúhaným syrom a nožničkami nastriháme byľky pažitky.

Dnes sa už dajú kúpiť tagliatelle s čokoládovou príchuťou.

čokoládové cestoviny

Čokoládové cestovinky

Cestoviny uvaríme ako v predchádzajúcom recepte, ale nie v slanej vode, ale dáme do nej cukor, nech máme sladší život. Keď sú uvarené, len ich scedíme, neprelievame studenou vodou a hneď na ne dáme nastrúhanú čokoládu, alebo granko, polejeme orechovým olejom, alebo maslom. Ak je nám to málo sladké, tak posypeme práškovým cukrom.

cestoviny s hráškom a syrom

Syrové motýliky

Farfalle uvaríme v slanej vode a len scedíme. Vrátime cestovinu do hrnca a vmiešame maslo, aby sa roztopilo, ak sa netopí, postavíme na slabý oheň, potom už len vsypeme nastrúhaný syr. Ak máme pocit, že treba trocha  dochutiť, tak dosolíme a dokoreníme a už len si naložíme a pochutíme si na našom výtvore. Mrazený hrášok zalejeme horúcou vodou a po dvoch minútkach ho scedíme. Posypeme ním pripravené cestoviny.

CESTOVINY sú úžasné. Milujeme ich všetci a každý z nás si nájde recept, ktorý nám chutí.