Objavte netradičné recepty s čokoládou

V našej krajine čokoláda predstavuje sladkú chuť. Pečieme s ňou koláče, pridávame ju do plnky, robíme si z nej bonbóny. V obchode ju kúpime ako horkú, mliečnu, či bielu aj keď tá posledná nemá nič spoločné s pravou čokoládou. Mnohí sa pozastavia and tabličkou čokolády s korením alebo s čili papričkami. Základná chuť čokolády však nie je sladká. Je horká a preto je aj vhodná do receptov k mäsu. V Mexiku ju bežne používajú na prípravu omáčok a asi najznámejšia je omáčka mole. Celý recept aj so všetkými surovinami nájdete v našich receptoch, stačí sa prekliknúť.

Čokoládová omáčka Mole s kuracím mäsom

Kuracie prsia namočíme do marinády z oleja, citrónovej šťavy, soli, korenia a zaúdenej papriky. Necháme odstáť minimálne 30 minút, potom rýchlo opečieme na rozpálenej panvici. Upečené prsia vyberieme na tanier a prikryjeme.

Na panvicu dáme  nadrobno nakrájanú cibuľu a dozlatista upečieme. Keď je hotová, pridáme kokosový cukor a na plátky nakrájaný cesnak. Podlejeme vínom a pridáme škoricu, koriander, chilli a rozlámanú čokoládu, miešame kým sa čokoláda neroztopí a víno nezredukuje.

Ak chceme omáčku jemnejšiu, môžeme ju rozmixovať. Podávame v hlbšom tanieri, či miske. Môžeme podávať s ryžou alebo tortillou. V teplých mesiacoch postačí aj zelenina nakrájaná na väčšie kúsky, či zeleninový šalát podľa chuti.

Ako vznikla čokoládová horúčka si môžete prečítať v našom článku :

Kde sa vzala, tu sa vzala: ČOKOLÁDA

Šálku horúcej čokolády sme pili už všetci. Len táto španielska je trocha iná. Pridáva sa do nej žĺtok. Pomocou neho docielime jemnú až sametovú chuť. Tak sa to robilo v 16. storočí, keď sa Španielsko stalo čokoládovým impériom.

Španielska šálka čokolády

Čokoládu nalámeme na malé kúsky, prípadne nahrubo nastrúhame do mlieka, ktoré postupne zohrievame. Miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Žĺtok vymiešame s cukrom do svetlej peny a opatrne vmiešame do mierne vychladnutého čokoládového mlieka. Pridáme mletú škoricu a podávame.

Inšpiráciu nájdete aj v našich receptoch. Napríklad Čokoládové cestoviny, Pokušenie čokoholika alebo Čokoládovú kašu s quinoa vločkami.