Babinkina ťahaná štrúdla

Domáca chutná štrúdla

Ingrediencie

Cesto: 600 g hladkej múky, orech masla ( alebo 1 PL oleja), 1/2 l vlažnej vody + 1 PL octu,
Plnka: strúhanka. mletý mak, ovocie (čerešne, strúhané jablká), mletá škorica.

Postup prípravy

Cesto pripravujeme na doske. Múku začneme miešať postupne s octovou vodou, ktorú prilievame postupne (podľa kvality múky, možno bude treba ešte viac vody). Nezabudneme pridať maslo (alebo olej) a dobre vypracujeme cesto tak, aby sa moc nelepilo na dosku, musí byť mäkké a vláčne. Cesto prikryjeme obrúskom a necháme odstáť 2 hodiny.

Potom ho rozdelíme na dve časti a každú postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto preložíme na pomúčený obrus na stole, aby sme sa mohli pohybovať okolo . Cesto začneme pomaly vyťahovať zospodu aby sa stenčovalo. Vytiahneme ho na veľkosť asi 70x80. Zhrubnutý kraj musíme orezať. (Nevadí, ak sa cesto niekde pretrhne, pri rolovaní sa celé prekryje).

Posypeme ho niekoľkými lyžicami strúhanky, tak aby kraje cesta zostali voľné asi 7 cm. Na strúhanku navrstvíme nastrúhané jablká, opäť posypeme strúhankou, cukrom a škoricou, pokvapkáme ovocie olejom. Voľné kraje cesta prehneme tak, aby nám pri rolovaní nevypadávalo ovocie. Pomáhame si obrusom tak, aby nám kraj obrusu pomohol preložiť štrúdlu na vymastený plech. Pri makovej štrúdle postupujeme tak isto.

Pečieme pri 170°C cca 35 min, kým štrúdla zružovie.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom