Bazový (agátový) sirup bez varenia

Svieži bazový sirup bez varenia.
Odporúčam zbierať kvety v miestach, ktoré sú vzdialenejšie od cesty.
Tento recept viete použiť aj na prípravu Agátového sirupu. Pri agáte pozor na hrubé stonky z kvetov, tie nedávame do sirupu, kvety z nich stiahneme dole.

Ingrediencie

15 – 20 kvetov bazy alebo agátu


2 l vody


2 kg cukru


2 citróny


kyselina citrónová (podľa chuti)


kyselina sorbová

Postup prípravy

Z bazových kvetov odstránime hrubé stonky, Agátové kvety zas siahneme z hrubej stonky. Ja ich nechávam odležať na plátienku, aby z nich povyliezali drobné chrobáčiky, ktoré sa mi pri zbere kvetov nepodarilo striasť. Vodu prevaríme a necháme vychladiť. Potom ňou zalejeme kvety a na tmavom mieste necháme 24 hodín luhovať. Nakrájame citróny na krúžky a necháme ich luhovať s bazou. Občas premiešame, ale nemusíme kvôli tomu v noci vstávať :)

Keď sa kvety deň luhovali, scedíme ich cez sito a látienko. Ja pokladám jemnú gázu do sitka, zachytí aj drobné nečistoty. Plátienko potom s kvetmi ešte vyždímame.

Primiešame cukor, kyselinu citrónovú a občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Množstvo kyseliny citrónovej pridávajte skôr ku koncu topenia cukru, aby ste vedeli odhadnúť tú správnu chuť. Kyselosť by ste už mali mať aj citrónov. Tie môžete aj nemusíte pridať, ja ich pridávam skôr do agáového sirupu. Sirup je chutný aj s len kyselinou citrónovou, ktorá ho aj čiastočne konzervuje.

Keď sa všetok cukor rozpustil, primiešame štipku kyseliny sorbovej a sirup nadávkujeme do fliaš. Z tohto množsva vám vyjde približne 4 l sirupu.

Podobné recepty

Orechovka podľa Adushe

Jahodovo ríbezľový džem

Džem jahodové mojito

Halušky so špenátom