Bezlepková focaccia

Ingrediencie

2 hrnčeky bezlepkovej múky univerzal
1/2 hrnčeka kukuričnej múky hladkej
1/2 hrnčeka ovsených vločiek (bezlepkových)
1 sušené droždie bezlepkové
250 ml vody
1/2 hrnčeka bieleho jogurtu
1 PL chia semienok
2 PL ľanových semienok
1 dcl vody
1 ČL soli
1/2 ČL kokosového cukru
1 PL olivový olej
olivy, bazalka

Postup prípravy

Droždie nasypeme do vlažnej vody a primiešame kokosový cukor. Múky, ľanové semienka, ovsené vločky a soľ zmiešame dokopy. Chia semienka zalejeme 1 dcl vody a necháme ich napučať.

Sypkú zmes zmiešame s nabehnutým droždím a chia semienkami. Pridáme jogurt a olivový olej. Všetko dobre premiešame. Zmes bude lepkavá, ale nie ťahavá. Mala by byť stredne pevná, ani tuhá ani príliš jemná. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Keď cesto zdvojnásobí objem, vyložíme ho do misky na pečenie, ktorú sme vytreli olivovým olejom.

Olivy a bazalkové listy postrkáme do cesta a pokvapkáme ich olivovým olejom. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ešte kysnúť, kým sa rúra zohreje na 230 °C. Potom pečieme približne 45 minút.

TIP: Ak je focaccia hrubšia a spodok sa pečie pomalšie ako by sme potrebovali, vrch sa zas pripeká, preložíme formu na najspodnejšiu priečku a prikryjeme papierom na pečenie, ktorý sme pokrčili a namočili do studenej vody. Takto sa nám povrch cesta nepripečie.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom