Bezlepkové pirohy s čučoriedkovou plnkou

Ingrediencie

Cesto:
200 g múky Liana Universal mix
50 g mletých mandlí
cca 130 ml vody
štipka soli, štipka cukru
Plnka:
250 g čučoriedok
200 g ricotty
1 žĺtok
1 PL brezového cukru
1 PL amaretta alebo pár kvapiek rumovej esencie (nemusí byť)
maslo na poliatie, prípadne práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Na doske zmiešame múku s mletými mandľami, pridáme za štipku soli a cukru, primiešame vodu, aby vzniklo cesto. Miešame vidličkou a na záver premiesime rukami. Pri bezlepkovej múke je lepšie mať cesto mäkkšie, lepšie sa vyvaľká. Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odstáť v chladničke približne 10 minút.

V mixéri rozmixujeme čučoriedky s ricottou a žĺtkom. Čučoriedky sú najlepšie čerstvé, ale môžete použiť aj mrazené. Vtedy pridajte za lyžicu škrobovej múčky, aby "vypila tekutiny uvoľnené zo zmrazenia. Zmes dochuťte cukrom, amarettom, (môžete vynechať)

Podsypeme dosku múkou a vyvaľkáme cesto asi na hrúbku 3 mm. Vykrajujeme kruhy, buď vykrajovátkom na pirohy, alebo pohárom, približne Ø 4 - 6 cm (mali by byť na dve zahryznutia). Do stredu vykrojeného kruhu dáme za lyžičku plnky, preložíme na polovicu a dobre utesníme po krajoch.

Pirohy varíme vo vriacej vode. Po vyplávaním na povrch ich povaríme asi 3 minútky a vyberieme ich von odtiecť. V hrnčeku roztopíme maslo a pri podávaní ním polejem pirohy a posypeme ich práškovým cukrom zmiešaným s mletými mandľami.

TIP: Pirohy nemusíte variť, môžete ich aj vypražiť. Takto budete mať dokonalý dezert hoci aj na výlet do prírody.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom