Bezlepkové pirohy s čučoriedkovou plnkou

Pirohy z mojej obľúbenej múky Liana Universal, s ešte obľúbenejšou plnkou: čučoriedkovo-ricottovou.
Namiesto ricotty môžete použiť jemný tvaroh.
Ak nemáte problém s lepkom, vymeňte Liana múku za polohrubú múku.

Ingrediencie

Cesto:
200 g múky Liana Universal mix
50 g mletých mandlí
cca 130 ml vody
štipka soli, štipka cukru

Plnka:
250 g čučoriedok
200 g ricotty
1 žĺtko
1 PL brezového cukru
1 PL amaretta alebo pár kvapiek rumovej esencie (nemusí byť)
maslo na poliatie, prípadne práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Na doske zmiešame múku s mletými mandľami, pridáme za štipku soli a cukru. Vytvoríme v strede jamku a prilejeme asi 100 ml vody a s vidličkou začneme miešať tak, aby sme z krajov uberali múku a postupne ju vmiešavali do vody. Ak vidíme, že je málo vody, tak prilejeme. Keď je cesto kompaktnejšie, vidličku odložíme a premiesime rukami. Kto chce, môže použiť aj kuchynský robot, len kontrolujte cesto prstami. Malo by byť vláčne, ale ani tuhé ani mäkké. Pri bezlepkovej múke je epšie mať cesto mäkkšie, lepšie sa vyvaľká. Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odstáť v chladničke približne 10 minút.

Zatiaľ si pripravíme plnku do pirohov. V mixéri rozmixujeme čučoriedky s ricottou a žĺtkom. Čučoriedky sú najlepšie čerstvé, ale môžete použiť aj mrazené. Vtedy pridajte za lyžicu škrobovej múčky, aby "vypila tekutiny uvoľnené zo zmrazenia. Zmes dochuťte cukrom, amarettom, alebo rumovou esenciou (môžete vynechať)

Potom si podsypeme dosku, ja som použila ryžovú múku, a vyvaľkáme cesto asi na hrúbku 3 mm. Vykrajujeme kruhy, buď vykrajovátkom na pirohy, alebo pohárom. Kruhy by mali mať priemer približne 4 - 6 cm (nerobte ich priveľmi veľké, mali by yť na dve zahryznutia). Do stredu vykrojeného kruhu dáme za lyžičku plnky, preložíme na polovicu a dobre utesníme po krajoch.

Pirohy varíme vo vriacej vode. Po vyplávaním na povrch ich povaríme asi 3 minútky a vyberieme ich von odtiecť. V hrnčeku roztopíme maslo a pri podávaní ním polejem pirohy. Ak sa vám zdajú málo sladké, posypte ich práškovým cukrom zmiešaným s mletými mandľami.

TIP: Pirohy nemusíte variť, môžete ich aj vypražiť. Takto budete mať dokonalý dezert hoci aj na výlet do prírody.

Podobné recepty

Rýchle slimáčiky s feta syrom

Domáce nanuky

Gaštanové palacinky s višňami

Pečené zemiaky