Bezlepkové žemle

Tento recept je bez kysnutia, bez laktózy a bez lepku.
Farbu sme docielili potravinárskou farbou podľa želaní detí.
Z tohto množstva sme upiekli dve veľké žemle, každú o 280 g.

Ingrediencie

180 g bezlepkovej chlebovej múky
400 g kyslej smotany z kokosového mlieka
1 ČL soli
1/2 balíčka prášku do pečiva s vínnym kameňom
1 PL pomletých lanových semienok
1 PL chia semianok
potravinárske farbivo alebo farebný prášok zo sušeného ovocia

Postup prípravy

Najskôr si aspoň na 30 minút namočíme semienka do vody. Stačí zaliať vodou, netreba veľa a necháme ich napučať. Potom ich zmiešame s bezlaktózovou smotanou a postupne primiešavame múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Ak sa nám zdá byť cesto stále priveľmi mokré, tak opatrne prisypeme ešte za lyžicu múky. Cesto má byť jemne lepivé, ale má držať pokope.

Cesto rozdelíme na polovicu a keď chceme farebné žemličky, zafarbíme potravinárskou farbou. Potom mokrými rukami vyformujeme dve žemeličky a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C asi 60 minút na strednej priečke. Počas pečenia kontrolujeme drevenou špajdlou. Ak je cesto na spodku stále mokré, preložíme žemle na nižšiu priečku. Konzumujeme až po úplnom vychladnutí.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom