Bezlepkový pletenec

Ingrediencie

500 g múky Liana na kysnuté cesto
350 ml mandľového mlieka
20 g sušeného droždia
5PL brezového cukru
80 g masla
štipka soli
2 PL chia semienok
1 hrsť sušených brusníc
1 hrsť sušených marhúľ
3 PL holandského kakaa

Postup prípravy

Mlieko zohrejeme na miernu teplotu a vsypeme doň droždie. Primiešame štipku cukru a posypeme múkou. Necháme asi 5 - 10 minút nakysnúť. a zmiešame s múkou a zvyšným cukrom. Prilejeme roztopené maslo prilejeme a dobre zapracujeme, aby sme mali jemné cesto. Potom do neho zapracujeme napučané chia semienka, ktoré sme aspoň na 5 minút zaliali vodou. Posypeme múkou a necháme prikryté kysnúť asi 45 - 60 minút.

Po vykysnutí cesta ho orzdelíme na dve polovice. Jednu zmiešame s kakaom. Vytvarujeme z nej valček, ktorý roztlačíme a rovnomerne posypeme sušenými brusnicami. Cesto zrolujeme a vytvarujeme na dlhší valec. So svetlým cestom spravíme to isté, vytvarujeme valec, do ktorého vložíme nakrájané kúsky sušených marhúľ a znova vytvarujeme dlhší valec.

Oba valce spojíme a prepletieme. Položíme na plech a prikryjeme. Takto necháme kysnúť ešte 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 30 minút. Po upečení potrieme roztopeným maslom.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom