Biskupský chlebíček podľa Nesi

Bezlepkový recept na vianočnú klasiku.

Ingrediencie

125 g masla
100 g brezového cukru
4 vajcia
150 g mletých lieskových orechov
50 g strúhanej horkej čokolády
30 g brusníc
20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
50 g drvenej zmesy orechov – mandlí, vlašských, lieskových
30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
½ balíčka kypriaceho prášku
nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov

Poleva:
šťava z 1 pomaranča
120 g práškového cukru

Postup prípravy

Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme do peny s cukrom a maslom, potom pridáme mleté lieskovce, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú kôru. Opatrne primiešame k žĺtkovej mase sneh a do cesta zapracujem hrozienka, slivky, orechy a čokoládu. Formu vymažte a vysypte múkou, potom do nejvylejeme cesto.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Či je cesto prepečené vyskúšame drevenou špajdľou. Biskupský chlebík necháme chvíľu vychladnúť a potom opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. ak by nám nešiel chlebík vyklopiť, tak na prevrátenú formu dáme utierku namočenú v teplej vode.

Povrch chlebíka potrieme džemom a necháme úplne vychladnúť. Potom ho potierame pomarančovým ľadom, pripraveným zo šťavy jedného pomaranča a vymiešaným s preosiatym práškovým cukrom. Množstvo cukru je uvedené odhadom, záleží od šťavnatosti pomaranča. Konzistencia polevy nesmie byť veľmi riedka, aby sa udržala na chlebíku, ale nie hustá, aby sa nehrudkovala.

Podobné recepty

Cheesecake s figami

Linguine s opečenými kuracími prsiami

Karfiolová omeleta v plechu

Muffiny Krvavé oči