Bochníček

Moje obľúbené kysnuté cesto s jogurtom. Je vláčne a nadýchané, Kysnutý proces sa deje v chladničke a cesto môže v nej zostať aj niekoľko dní.

Ingrediencie

200 g hladkej múky
200 g celozrnnej alebo grahamovej múky
250 g bieleho jogurtu
150 ml vlažnej vody
1 PL oleja (orechového)
1 vrecko sušeného droždia (7g)
1/2 ČL cukru
1/2 ČL soli

Na potretie:
2 PL vody
2 PL olej (orechový)

Postup prípravy

Všetky sypké suroviny zmiešame dokopy. Pomer múk si môžete namiešať podľa vašej preferencie. Primiešame jogurt a olej, nakoniec prilejeme vlažnú vodu. Cesto má byť vláčne, ťahavé a lepkavé. Nesmie byť tuhé. Miesime ho asi 5 minút, kým vidíme ako sa stáva elastickým a lepkavým. Prikryjeme ho potravinovou fóliou a dáme do chladničky kysnúť, kde ho necháme minimálne 6 hodín, maximálne 7 dní. Z cesta môžeme postupne odoberať a piecť, nemusíme ho použiť hneď.

Po 6 hodinách odoberieme časť cesta. Bude lepkavé a trocha ho ponaťahujeme na pomúčenej doske. Netreba veľmi, len ho pár krát preložíme a vytvarujeme bochník, ktorý necháme asi hodinu kysnúť. Ja som ho vložila do malej tortovej formy o priemere cca 9 cm vytretej olejom a prikryla som ho utierkou. Po 30 minútach som ho jemne na povrchu ponarezávala a nechala som ho kysnúť ešte ďalšiu polhodinu.

Rúru rozohrejeme na 230 °C a pečieme približne 20 minút, kým nie je bochník zlatistý. Povrch potrieme zmesou oleja a vody. Ja som do tohto bochníka použila pistáciový olej. Bochník vložíme ešte na 3 minútky do rúry a potom ho znova potrieme zmesou oleja a vody. Necháme vychladnúť a môžeme jesť.

TIP: Zmes na potretie si môžeme prispôsobiť zmenou oleja, pridaním soli, alebo korenia pre slanú verziu. Pre sladkú verziu môžem primiešať lyžičku medu.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom