„Bravko“ Wellington

Ak sa bojíte, že mäsko sa vám dobre neupečie, alebo pečiete takto mäso prvýkrát, skúste pripraviť dva či tri menšie “balíčky”. Mäso rýchlejšie upečiete. 😉

Ingrediencie

1 bravčová panenka
1 balenie lístkového cesta
4 plátky oravskej slaniny (prípadne prosciutto)
200 g šampiňónov
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
tymian (čerstvý)
1 vajce
olivový olej
mleté čierne korenie
soľ

Postup prípravy

Na olivovom oleji osmažíme šalotku, na ktorej podusíme nadrobno pokrájané šampiňóny. Dochutíme soľou, korením, pretlačeným cesnakom a čerstvým tymianom.

Panenku “obalíme” v hrubozrnnej soli, mletom čiernom korení. Použite trik Jamieho Oliviera - na dosku nasypte soľ a korenie a panenku v nich vyváľajte. Potom ju rýchlo osmahneme z každej strany na rozpálenej panvici s kvapkou oleja. Z každej strany 3 -5 minút, záleží od veľkosti panenky.

Lístkové cesto vyvaľkáme, poukladáme na neho šampiňóny tak, aby po krajoch zostalo aspoň 1 cm voľné cesto, a prikryjeme ich slaninkou. Teraz položíme panenku k jednému kraju cesta. Voľné cesto potrieme vajíčkom a druhú časť cesta preklopíme a lístkové cesto dobre utesníme.

Ak sme mali menšiu panenku a zostalo nám cesto navyše, odrežeme ho a použijeme na ozdobu balíčka. Povrch cesta potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 minút.

Necháme trochu vychladnúť a nakrájame na plátky, ktoré môžeme podávať s jarným šalátom či s varenými zemiakmi.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom