Brownies z batát

Batáty majú lahodnú sladkú chuť a kombináciou s čokoládou sú veľmi lahodné.

Ingrediencie

500 g batát
200 g horká čokoláda (52% a viac)
2 PL kokosový olej
100 g mletých mandlí alebo lieskovcov
100 g špaldovej múky
2 PL medu (ak je treba viac)
štipka kardamonu alebo mleého čili

Postup prípravy

Batáty môžete nakrájať a uvariť do mäkka. Ja ich radšej upečiem v celku a vydlabem. Vtedy sú pevnejšie ako, keď sa uvaria. Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme k nej kokosový olej. dobre premiešame. Zmiešame ju s roztlačenými batátmi, môžete ich aj rozmixovať na jemno, a primiešame mleté orechy a múku. Ak ste bezlepkáč, použite mix C alebo univerzal múku. Dochutíme medom alebo iným prírodným sladidlom. Veľmi záleží od použitej horkej čokolády, niekedy stačí lyžica medu a niekedy je treba o veľa viac :) hlavne ak použijete 70% čokoládu. Môžete pridať štipku mletého čili alebo kardamonu.

Plech vyložíme papierom na pečenie a vylejeme do neho cesto, stierkou ho zarovnáme. Môžem do neho povkladať ešte kúsky čokolády. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 - 30 minút. Koláčik sa nepotrebuje piecť dlho, aby nebol celkom tuhý, Špajdla vždy zostane jemne špinavá. Po vytiahnutí z rúry by sa nemal triasť. Necháme ho úplne vychladnúť a on sa pekne stiahne.

TIP: Koláč môžete poliať roztopenou čokoládou zmiešanou s marhuľovým alebo iným sviežim džemom. Poleva vytvorí peknú glazúru na povrchu a koláč osvieži.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom