Bryndzový koláč so slaninkou

Ingrediencie

Korpus:
180 g múka
1/2 KL soľ
90 g maslo
voda
Plnka:
120 g slaninka
10 cm z póru
100 g bryndza
4 vajcia
100 g kyslá smotana
soľ, mleté čierne korenie

Postup prípravy

Maslo necháme zmäkknúť a rozmrvíme ho zo zvyšnými surovinami na korpus. Rukami spracujeme kompaktné cesto a zabalené vo fólii ho necháme asi 20 až 30 minút oddýchnuť v chladničke.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske dotvaru formy. Hrúbka cesta by mala byť cca 3 mm. Navinieme cesto na valček a preložíme do vymastenej formy. Jemne ho pritlačíme na dno i boky, orežeme kraje a poprepichujeme vidličkou. Na vrch položíme papier na pečenie a korpus zaťažíme buď suchou strukovinou, alebo keramickými guličkami na pečenie.Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 12 minút. Vyberieme z rúry a papier so strukovinou odstránime.

Kým pečieme korpus, nakrájame slaninku a pór na menšie kúsky. Slaninku opečieme na panvici s kvapkou oleja a pridáme aj pór nakrájaný na kolieska. Keď pór zmäkkne, navstvíme túto zmes na predpečený korpus. Nedávajte tam však vytopenú masť. Ak chcete môžete ňu pokvapkať koláč po upečení. V miske zmiešame bryndzu s kyslou smotanou a vajíčkami. Bryndzu nemusíte rozmiešať na jemno, nechajte z nej menšie hrudky. Dochutíme sľou a korením. So soľou opatrne, bryndza je už slaná, tak len jemne dochuťte. Potom zmes vylejte na korpus a formu vložte späť do rúry.

Teplotu v rúre znížte na 180°C a pečte 25 - 35 minút do zlatista. Koláč nechajte celkom vychladnúť až potom krájajte.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom