Chlieb s červenou šošovicou

Ingrediencie

400 g hladkej múky
1 ČL soli
1/2 ČL cukru
7 g sušeného droždia
300 ml vlažnej vody
4 PL gréckeho jogurtu

1/2 hrnčeka červenej šošovice
1 hrnček vody
1 ČL soli
mleté čierne korenie, mletá kurkuma, sušený cesnak

bravčová masť alebo maslo na potretie

Postup prípravy

Droždie nasypeme spolu s cukrom do vlažnej vody a necháme ho aktivovať. Potom ho vylejme do misky s múkou, pridáme jogurt a soľ. Miesime buď rukami alebo kuchynským pomocníkom, aspoň 10 minút, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Postupne sa cesto začne odlepovať od stien misky. Potom prekryjeme misku potravinovou fóliu a necháme cesto vykysnúť na suchom a teplom mieste minimálne 30 minút, kým nenarastie aspoň dvojnásobne.

Kým cesto kysne, uvaríme červenú šošovicu. Pridáme všetky korenia a soľ už počas varenia. Varíme cca 7 - 10 minút. Buď necháme vodu vyvariť, alebo uvarenú šošovicu scedíme. Necháme ju celkom vychladnúť.

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik na pomúčenej doske. Potrieme masťou alebo rozpusteným maslom. Môžeme posoliť a následne rozotrieme šošovicu. Preložíme na tretinky a otočíme tak, aby sme mali obdĺžnik s dlhšou stranou smerom dole. Potom cesto znova preložíme a prevaľkáme. Vaľkáme opatrne, aby sa cesto nepretrhlo a šošovica nevypadla von. Teraz cesto zrolujeme na valček a uložíme ho do podlhovastej formy, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Prekryjeme utierkou a dáme aspoň na 15 - 20 minút ešte kysnúť.

Zatiaľ rozohrejeme rúru na 230 °C a pečieme približne 40 minút. Záleži od použitej formy ako dlho budeme piecť, preto sa nezľaknite, ak budeme chlebík piecť dlhšie. Po upečení hneď potrieme vlažnou vodou, do ktorej sme pridali kvapku oleja a soľ. Necháme vychladnúť a podávame ku kyslej polievke alebo aj ako obložený chlebíček.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom