Cícerové kari

Ingrediencie

1 hrnček suchého cíceru
1 plechovka krájaných paradajok
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
250 ml kokosoého mlieka
1 ČL morskej soli
1/2 ĆL kurkumy
1/2 sladkej mletej papriky
štipka vločiek čili papričky
1/3 ČL sušeného zázvoru
1 ČL medvedieho cesnaku
1 ĆL zelerovej nasekanej vňate
štipka sušeného koriandra a sušeného kardamonu
bobkový list
kokosový cukor

1 hrnček ryže
1 hrnček zeleninového vývaru
soľ

Postup prípravy

Suchý cícer namočíme večer do studenej vody a necháme ho odležať. Ráno vodu zlejeme a zalejeme ho čistou, v ktorej ho uvaríme. Vodu osolíme a môže pridať bobkový list, či čilipapričku, aby sme ho trocha okorenili. Varíme tak, aby bol uvarený na skus.

Kým sa cícer varí, podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu na oleji do zlatista a pridáme pretlačený cesnak. Keď začne rozvoniavať, prisypeme korenie a necháme ho zohriať, aby uvoľnilo arómu. Potom pridáme cícer, ktorý sme scedili. Zalejeme kokosovým mliekom. Ak ste mali mlieko v chladničke, tak sa hustá časť oddelila od tej tekutej. Použite len tú hustú časť. Tekutú priejete len ak bude potrebné cícer mierne rozriediť. Pridáme aj paradajky z konzervy a dobre premiešame.

Varíme asi 10 minút. Keď sa tekutiny odparili a cícer je mäkký, pridáme zelerovú vňať a sušený medvedí cesnak. Ak je sezóna medvedieho cesnaku, pridajte čerstvý. Premiešame a ochutnáme. Ak je treba ešte dochutíme soľou a korením. Ak paradajky dodali jedlu veľmi kyselú chuť, môžete dochutiť kokosovým cukrom.

Kým varíme cícer s kokosovým mliekom a paradajkami, v druhom hrnci si uvaríme ryžu. Tá by mala byť hotová zároveň s cícerom. Hrnček ryže zalejeme hrnčekom vývaru a môžeme priliať aj tekutú časť z kokosového mlieka. Ryža tak bude krémovejšia, ale aj jemne lepkavejšia. Ryžu varíme približne 8 - 10 minút. Cícerové kari odávame s uvarenou ryžou.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom