Čokoládová torta

Milovníci čokolády sa určite potešia. Plnka je z čokolády a korpus z holandského kakaa. Jediná mačička je z bieleho fondánu.

Ingrediencie

Korpus:
4 vajcia
180 g krupicového cukru
1 balíček vanilínového cukru
3 – 4 PL vody
120 g hladkej múky
100 g škrobovej múčky
4 – 6 PL holandského kakaa
3 ČL prášku do pečiva

Plnka:
200 g čokolády min. 52%
150 g masla
150 g práškového cukru

Postup prípravy

Žĺtky s vodou a polovicou cukru s vanilínovým cukrom vymiešame do hustej peny. Bielky vyšľaháme približne na polovicu a prisypeme zvyšný cukor, potom zmes došľaháme na tuhý sneh. Následne ho opatrne vmiešame lyžicou do žĺtkovej zmesi. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a škrobovou múškou. Postupne primiešavame do vajíčkovej zmesi. Miešame lyžicou alebo vareškou, nikdy nie šľahačom.

Celú tortovú formu vymastíme maslom a a vysypeme múkou. Vylejeme cesto do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Korpus pečieme 30 - 40 minút na prostrednej priečke. Prvých 20 minút neotvárame dvierka na rúre, aby cesto nespľaslo. Po 30 minútach skontrolujeme drevenou špajľou, či je cesto upečené aj v strede. Ak je potrebné, tak pečieme ešte pár minút, kým je špajľa po vytiahnutí čistá.

Po upečení necháme korpus čiastočne vychladnúť vo forme. Potom ho vyberieme a necháme chladnúť pri izbovej teplote. Najlepšie je nechať odstáť korpus cez noc, na druhý deň sa bude lepšie krájať. Rozkrojíme ho na 3 pláty, ktoré natrieme plnkou.

Plnku pripravíme takto: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Maslo vymiešame s práškovým cukrom dopenista a pridáme roztopenú čokoládu. Miešame, kým sa zmes spojí. Necháme schladnúť, aby mala plnka pevnú konzistenciu, nesmie byť príliš tekutá. Natrieme ňou jednotlivé pláty tak, aby nám aspoň 1/4 krému zostala na potretie celej torty.

Nakoniec vyvaľkáme fondán a vyrežeme z neho ozdoby. Môže to byť mačička, alebo len povykrajujeme kvetinky vykrajovátkami na koláčiky. TIP: Môžeme natrieť pod plnku marhuľový alebo ríbezľový džem. Osvieži to celú tortu. Ale len na narezané pláty, nie na povrch torty,

Podobné recepty

Pomarančové pečiatkové keksíky

Panettone

Vianočné cakepops

Pomarančovo škoricové sfogline