Čučoriedkové košíčky

ღ Osvedčený bezlepkový recept. ღ

Ingrediencie

Cesto:

300 g schär farina

150 g masla

1 vajce

1 PL souer cream coconut

štipka soli

2 ČL citrónovej šťavy

1 ČL kôry z jedného citróna

2-3 polievkové lyžice ľadovo studenej vody

Plnka:

250 g ricotta

100 g bielej čokolády

125 g čučoriedok

Postup prípravy

Múku preosejeme do veľkej misy a vmiešame do nej soľ. Pridáme na kocky pokrájané maslo a vypracujte drobenku. Metličkou, nie kuchynským robotom, rozšľaháme vajce s citrónovou šťavou, souer creamom a vodu tak, aby sa spojili. Potom túto zmes vylejeme do múky a rukou hnetieme cesto. Nezľaknite sa, keď bude cesto lepkavé, hnetením sa konzistencia zmení. Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút. Takto vydrží v chladničke aj tri dni. V mrazničke aj mesiac, či dva.

Pred použitím cesto vyberieme z chladničky a necháme ho povoliť pri izbovej teplote. Z jednej polovice nám vyjde 10 - 12 košíkov, záleží od veľkosti formičiek. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm. Pohárom vykrajujeme kruhy, ktoré vložíme buď do formičiek, alebo si pomôžeme plechom na muffiny. Ak je plech teflónový, nemusíme ho vymazávať. Ak sa však obávame prilepenia, vymazaním maslom a vysypaním múkou nič nepokazíme.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 10 -15 minút. Necháme košíčky vychladnúť a až potom ich opatrne vyberáme z formičiek.

Kým sa košíčky pečú, pripravíme si plnku. Roztopíme bielu čokoládu a vmiešame ju ricotty. Necháme ju trochu stuhnúť, aby sa ňou dala naplniť cukrárska striekačka.

Keď košíčky vychladnú, vyklopíme ich z formičiek a naplníme čokoládovou plnkou a poukladáme na ňu čučoriedky.

Podobné recepty

Rýchle slimáčiky s feta syrom

Domáce nanuky

Gaštanové palacinky s višňami

Pečené zemiaky