Cuketový koláč s vôňou citróna

Ingrediencie

250 g cuketa
1 ks citrón
200 g cukor (brezový)
130 g roztopeného másla
2 vajcia
300 g polohrubá mouka
1 ČL prášok do pečiva
2 PL holandského kakaa
Poleva
1 PL holandského kaka
1/2 PL práškového cukru
150 g kyslej smotany

Postup prípravy

Cuketu umyjeme a nastrúhame aj so šupkou. Jemne zasolíme a necháme chvíľu odstáť. Potom ju v plátienku dobry vyždímame. Primiešame k nej vajíčka, roztopené maslo, cukor, múku s práškom do pečiva. Všetko dobre premiešame. Ak sa vám zdá cesto príliš tuhé (záleží to od toho ako veľmi ste vyždímali cuketu a ako je namletá múka) tak pridajte za lyžicu jogurtu, zjemní to cesto.

Keď je cesto vymiešané, netreba šľahať, stačí premiešať vidličkou, alebo ručným šľahačom na nízkych otáčkach, rozdelíme ho na polovicu. Do jednej časti pridáme za lyžičku citrónovej šťavy a nastrúhame citrónovú kôru. Toto cesto vylejeme do plechu (20 x 20 cm) alebo do bábovkovej formy, ktoré sme pred tým vymastili a vysypali múkou.

Druhú časť cesta vymiešame s holandským kakaom. Lepšie premiešať so šľahačom, aby sa kakaový prášok dobre premiešal s cestom. Teraz ho nadávkujeme do bieleho cesta, môžete pomaly, nepravidelne liať do bieleho cesta. Alebo ho "nahádžeme" lyžicou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C približne 30 - 40 minút. Dĺžka pečenia záleží od toho aké je cesto mokré, preto sa nezľaknite ak sa vám stane, že budete piecť aj 50 minút. Či je koláč upečený kontroľujeme špajdlou.

Smotanu zmiešame s kakaom a cukrom a môžeme ju natrieť na koláč. Natierame ju na vlažný koláč, ak ju dáme ešte na teplý, roztečie sa a koláč nám celý zvlhne.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom