Cviklová polievka

Ingrediencie

5 ks stredne veľká cvikla
1 vetvička rozmarín
2 lístky bobkový list
1 PL balzamikový ocot
1 PL med
soľ
mleté čierne korenie
čierny sezam
bylinkové výhonky

Postup prípravy

Cviklu ošúpeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájame na drobné kúsky. Ak nechCete mať zafarbené ruky, použite ochranné rukavice.

Do hrnca dáme nakrájanú cviklu, vetvičku rozmarímu, bobkový list, ocot a med, pridáme štipku soli a korenia. Všetko zalejeme studenou vodou po okraj zeleniny.

Polievku privedieme k varu, znížime teplotu a necháme nezakryté variť na miernom ohni asi 45 minút, záleží od veľkosti cviklových kúskov. Keď napichneme cviklu na hrot noža a spadne naspäť do hrnca, je hotová.

Potom polievku odstavíme a vyberieme z nej vetvičku rozmarínu aj bobkový list. Obsah rozmixujeme ponorným mixérom, trochu ochutnáme a ak treba dosolíme, prípadne pridáme kvapku medu.

Hustú polievku servírujeme s lyžicou kyslej smotany, posypanú čiernym sezamom a bylinkovými výhonkami..

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom