Fašírka v batátovom cestíčku

Tento recept prináša vôňu blízkeho východu. Je to však kombinácia mnohých nápadov a receptov.

Ingrediencie

Batátové cesto:
2 veľké batáty
múka
soľ, mleté čierne korenie, mletá čili paprička, trocha citrónovej šťavy
Náplň:
350 g mletého mäsa (najlepšie mix)
1 vajce
1 hrsť nasekaných vlašských orechov
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
petržlenová vňať, soľ, mleté korenie, mletý koriander, muškátový oriešok, drvená rasca, citrónová šťava, olej

Postup prípravy

Batáty dáme v celku piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme približne 40 minút, kým nie sú batáty mäkké. Následne ich necháme vychladnúť. Rozrežeme ich a vydlabeme striedku. Ochutíme soľou a koreninami. Ak vám prekáža sladká chuť batát, môžete ich dochutiť aj pár kvapkami citrónovej šťavy. Postupne prisypávame múku, aby sme cesto zahustili. Neviem odhadnúť množstvo múky, nevážila som ho. Cesto má byť však pevné nelepivé, nie však tvrdé. Malo by mať podobnú konzistenciu ako zemiakové cesto.

Ak nemáme mleté mäso, pomelieme si ho. Môžeme použiť aj kombináciu viacerých typov (bravčové, hovädzie, teľacie, kuracie...) Cibuľku podusíme do sklovita a pridáme k nej roztlačený cesnak. Pridáme pomleté mäso a premiešame. Dochutíme soľou a korením, chvíľu podusíme, aby bolo hotové tak do polovice. Potom odstavíme z ohňa a môžeme ho zastreknúť citrónom a primiešať vňaťku z petržlena. Mäsko necháme vychladnúť.

Orechy najemno nasekáme a primiešame k vychladnutému mäsu. Nemelieme ich, mali by byť cítiť v mäse. Primiešame vajce a začne tvarovať valčeky. Mali by byť tak veľké aby sa na dĺžku zmestili do našej dlane. Keď sme spracovali všetku mäsovú zmes, obalíme valčeky v zemiakovom ceste. Najradšej to robím tak, že si spravím placku cesta v dlani a do nej vložím mäso, ktoré obalím cestom. Na záver ho na koncoch vytvarujem do špičky, aby fašírka mala tvar šišky.

Rozpálime si hrniec s olejom, alebo použijeme fritézu. Keď je olej rozpálený, vložíme do neho jednotlivé fašírky. Opečieme ich z každej strany do zlatista. Fašírky by mali v oleji plávať, ja používam menší hrnček a vysmážam ich radšej po dvoch, či po jednom. Trvá to dlhšie, ale potom zostáva zachovaný tvar fašírky.

Fašírku po vybratí z oleja necháme odtiecť na papierovú utierku. Podávame s dipom z kyslej smotany, zastreknuté citrónom a so šalátom. Dip si pripravte podľa svojej chute - horčicový, cesnakový, bylinkový... hodí sa ktorýkoľvek.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom