Focaccia – taliansky posúch

Ingrediencie

1/2 kocky čerstvé droždie / 1 balíček sušené droždie – 7 g
350 ml vlažná voda
1 KL kryštálový cukor
500 g hladká múka
2 PL olivový olej
soľ, bylinky, syr, sušené paradajky, olivy…

Postup prípravy

Droždie rozmiešame vo vlažnej vode s cukrom a a poprášime ho lyžicou múky. Necháme vzísť kvások – cca 10 minút. Múku nasypeme do misky, v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme kvások. Pridáme olej a rukou vypracujeme vláčny bochník, ktorý necháme zakrytý v miske kysnúť aspoň hodinu.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiešame rukami a tvarujeme (naťahujeme od stredu do krajov) podľa vašej predstavy. Focaccia nemusí mať pravidelný tvar, môže byť menšia, či väčšia aj hrúbku vieme prispôsobiť podľa vašich preferencií. Kto má rád chrumkavé cesto, tak ju natiahne na tenko a môže aj po prerezávať menšie otvory, napríklad v tvare lista.

Cesto potom uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a osolíme. Môžeme rovno piecť alebo na vrch poukladat bylinky ako oregano, alebo tymián, bazalka. Môžeme posypať syrom, či strúhaným, alebo kúskami napríklad feta, pecorino, alebo aj eidam. Ak máte radi povtláčajte do cesta napríklad olivy, papriky, paradajky...

Focacciu pečieme pri teplote 220°C 15 až 20 minút, kým nemá zlaté okraje.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom