Francúzske zemiaky

Ingrediencie

2 kg zemiakov
2 KL soľ
½ KL korenie čierne mleté
500 g saláma mäkká
10 ks vajce
200 g syr tvrdý
250 ml smotana kyslá
1 PL horčica plnotučná
slanina oravská (prerastená)
klobáska údená

Postup prípravy

Zemiaky uvaríme v šupke, ale nedovaríme, aby sa nám nerozpadli. Nakrájame ich na tenké kolieska do misy. Osolíme, posypeme mletým korením a na ne uložíme na krúžky nakrájanú mäkkú klobásu.

Na klobásu poukladáme na kolieska nakrájané uvarené vajcia. Osolíme ich a posypeme nastrúhaným syrom. Znova poukladáme jednotlivé vrstvy, kým neminieme všetky suroviny. Podľa chuti môžeme pridať aj slaninu alebo klobásku.

Smotanu rozmiešame s horčicou a 4 vajcami, tým polejeme zemiaky. Poriadne pritlačíme, aby sa dobre spojili, nebudú sa potom pri krájaní rozpadávať. Na vrch nasypeme druhú polovicu syra.

Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov približne 30 minút, záleží to od zemiakov ako veľmi sme ich uvarili. Vrch zemiakov by mal byť zapečený do zlatista.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom