Gazpacho

Ľahká a osviežujúca španielska polievka. Najlepšie chutí vychladená (aspoň 2 hodiny v chladničke).
Gazpacho je skvelý spôsob ako dodať telu tekutiny počas horúceho leta.

Ingrediencie

4 veľké paradajky
1 červená cibuľa (alebo šalotka)
1/2 šalátovej uhorky
1/2 červenej papriky (hrubostennej)
1 strúčik cesnaku
1 PL červného vínneho octu
2 PL olivový olej
50 – 100 ml vody
čerstvá bazalka
soľ, mleté korenie, mleté čili

Postup prípravy

Necháme zovrieť vodu a ponoríme do nej paradaky, ktoré sme jemne narezali do kríža. Necháme ich 2 minútky spariť a vyberieme von, hneď opláchneme studenou vodou. Stiahneme z nich šupku, odstránime zrniečka a hodíme do mixéra. Ak nemáte čerstvé paradajky, môžete použiť aj z konzervy, ale nebude to ono. Uhorku opláchneme a ak má veľké zrniečka, tak ich vyrežeme až potom pridáme k paradajkám. Cibuľu rozkrojíme na osminky a spolu s cesnakom vložíme do mixéra.

Papriku môžeme tiež zbaviť vrchnej, lesklej šupky, ale nie je to potrebné. Ak sa rozhodnete odstrániť ju, aby bola polievka jemnejšia, odporúčam opiecť ju na slabom ohni. Zapálime horák, priložíme papriku, aby sa jemne zoškvarila a zabalíme ju hneď do igeltového vrecka alebo potravinovej fólie. Necháme odstáť asi 3 minútky. Keď sa vo vrecku začínajú zbierať kvapôčky odparenej tekutiny, papriku vyberieme a opatrne s nožíkom zoškrabneme vrchnú šupku. Papriku vložíme do mixéra k ostatnej zelenine.

Prilejte asi 50 ml vody a rozmixujte do hladka. Množstvo vody pridávajte podľa toho, ako chcete mať hustú polievku. Pridaáme bazalku, olivový olej, vínny ocot a dochuťte soľou a korením. Ak chcete, môžete pridať aj čli, aby bola pikantnejšia. Znova všetko rozmixujeme.

Po dochutení, necháme polievku dobre vychladiť v chladničke. Môžeme podávať s kúskami zeleniny. Vynikajúce chutí aj s bagetou, ktorú natrháte do polievky.

TIP: Ak hľadáte obmenu tejto polievky, pridajte k nej dve paličky stopkového zeleru, bude mať korenistejšiu chuť.

Podobné recepty

Halušky so špenátom

Krémové rigatoni

Banány v lievancom cestíčku

Semolinové špagety so špenátovou omáčkou