Grissini tyčinky s tymiánom

Skvelé chlebové paličky s vôňou tymiánu.

Ingrediencie

Cesto:
350 g hladkej múky
100 g nastrúhaného peccorina
7 g sušeného droždia
350 ml vlažnej vody
3 PL olivový olej
1 ČL soli
1/2 KL cukru
1/2 hrste čerstvého tymiánu

Na potretie:
1 PL olivový olej
1 PL vody
1 ČL soli

Postup prípravy

Droždie nasypeme do vlažnej vody a necháme ho napučať. Múku, soľ, cukor, natrhaný tymián a nastrúhaný syr zmiešame dokopy. Prilejeme vodu s droždím a olivový olej. Môžeme miesiť rukami, alebo kuchynským pomocníkom. Cesto nemá byť veľmi tuhé ani veľmi mäkké. Miesime aspoň 10 minút, kým nevidíme, že sa cesto naťahuje a odlepuje od strán misky. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cesto kysnúť na suchom a teplom mieste minimálne 30 minút, kým sa objem cesta zdvojnásobí.

Pracovnú dosku pomúčime a vyložíme naň cesto, Vyvaľkáme ho na obdĺžnik o hrúbke cca 3 - 4 mm. Narežeme na pásiky o šírke 1 cm. Pásik prehneme na polovicu a zatočíme do špirály. špirály ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Z cesta mi vyšli 2 plechy tyčiniek. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 °C približne 15 minút, kým nie sú tyčinky upečené aj odspodu aj z vrchu do zlatista. Hneď po vybratí ich potrieme olejom s vodou a soľou.

Necháme ich vychladnúť a podávame buď len tak k vínku, alebo k nátierkam, či k obloženej mise.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom