Jablkové pité

Klasika na tisíc spôsobov, ako klasický koláč, s mriežkami na povrchu,v tortovej forme, s orechami alebo tvarohom. Milujeme všetky variácie.

Ingrediencie

VERZIA I:
200 g hladká múka
250 g polohrubá múka
200 g maslo
150 g práškový cukor
2 žĺtky
1 PDP
4 PL kyslá smotana (podľa konzistencie cesta)
1 vanilka

VERZIA II:
450 g polohrubá múka
250 g maslo
150 g práškový cukor
2 vajcia
1 PDP
1 vanilka

PLNKA PODĽA CHUTI

Postup prípravy

Spracujeme cesto, podľa verzie, čo máme k dispozícií. Obe verzie sú vynikajúce. Necháme odpočinúť aspoň 30 minút v chladničke.

Jabĺčka postrúhame na väčšie a chvíľu podusíme, max. 5 minút. Podľa chuti pridáme cukor, vanilku, alebo škoricu. Podľa verzie si môžme pripraviť aj tvaroh ochutený cukrom a citrónom, alebo pomleté orechy s cukrom.

Cesto rozdelíme na 2 polovice. Vyvaľkáme a prenesieme na plech, naplníme plnkou a prikryjeme druhou časťou cesta. Popicháme vidličkou a pečieme pri 180 stupňoch, cca 30 minút.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom