Jahodové tiramisu ako torta

V recepte je alkohol, ale ak ho nepoužijete a namiesto amaretta použijete mandľovú arómu, budete ho môcť podávať aj deťom.

Ingrediencie

250 g mascarpone
250 g ricotty
500 g jahôd
250 g dlhých piškót
3 PL jahodového sirupu
3 PL cukru
2 PL amaretta
1 ČL vanilkový extrakt

Postup prípravy

Mascarpone a ricottu zmiešame a ochutíme cukrom. Kto má rád skôr sladšie, tak ešte pridá cukor, toto je dávka pre sviežejšiu chuť. Odporúčam, ale sladiť aj podľa sladkosti jahôd, aby ich chuť v dezerte nezanikla. Nezbúdajte, že piškóty namáčame v jahodovom sirupe, aj tie osladia celý dezert. Potom zmes rozdelíme na polovicu a do jednej primiešame lyžicu amaretta. Ak robíte dezert pre deti, tak alkohol nepridávajte. Do druhej časti primiešame vanilkový extrakt.

Jahodový sirup zmiešame s druhou lyžicou amaretta a namočíme do neho dlhé piškóty. Tie naukladáme do tortovej formy o priemere cca 19 cm. Formu sme pred tým vymazali kokosovým tukom a vysypali strúhaným kokosom, alebo mletými mandľami. Na piškóty poukladáme rozpolené a očistené jahody. Navrstvíme na ne amarettovú zmes a rovnomerne rozotrieme. Na túto zmes znova poukladáme piškóty namočené v jahodovom sirupe s amarettom a na vrch druhú vrstvu jahôd. Jahody prikryjeme zmesou s vanilkovou príchuťou a pekne zarovnáme.

Tortu dáme minimálne na hodinu do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním ozdobíme zvyšnými jahodami, alebo posypeme kakaom, či strúhanou čokoládou.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom