Jogurtové muffiny bez lepku

Aj keď je v názve JOGURT, v recepte sme použili kokosový jogurt, takže recept je vhodný aj pre „bezlaktzákov“.
Pre zdravšiu verziu nemusíte použiť kandizované čerešňe a citrónovú polevu

Ingrediencie

1 hrnček ovsených vločiek (bez lepku)
1 hrnček Schar Farina
2 vajcia
1/2 hrnčeka olivový olej
250 g kokosový jogurt alebo smotana
1 hrnček brezový cukor
1/2 šťava z citrónu
citrónová kôra z 1 citróna
1 ČL vanilkovej pasty (1 struk vanilky)
12 kandizovaných čerešní
Poleva:
šťava z 1 citróna
3 PL práškového cukru

Postup prípravy

Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtka vymiešame do pevnej peny s cukrom. Brezový cukor sa správa inak ako klasický cukor, trvá mu dlhšie kým sa roztopí, nevadí ak nie je celkom roztopený. Do peny primiešame kokosový jogurt a opatrne prilievame olivový olej.

Keď je žĺtková pena vymiešaná, postupne do nej vmiešame múku a pomleté ovsené vločky. Pridáme polovicu nastrúhanej citrónovej kôry a šťavu z citrónu. Sneh zbielok lyžicou jemne vmiešame do vzniknutého cesta. Cesto bude hustejšie a jemne lepkavé.

Košíčky na muffiny, alebo silikónové formičky, naplníme cestom asi do polovice. Do každého muffinu zatlačíme jednu kandizovanú čerešňu a prikryjeme kúskom cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Pri silikónových formičkách to môže byť o pár minút dlhšie.

Keď muffiny vychladnú, vymiešame polevu. Najskôr do pohárika nalejeme citrónovú šťavu a cukor pridávame postupne. Ak je potrebné, môžeme zriediť aj lyžicou vody. Poleva by mala mať kašovitovú konzistenciu. Mala by pekne držať na lyžičke a pomaly z nej stiecť. Ak bude priveľmi riedka, hneď stečie dole z muffina. Na záver posypeme citrónovou kôrou.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom