Joženkin mrkvový sirup

Tento nápoj do našej rodiny priniesla moja teta Joženka ako džús a ja som ho upravila na sirup.
Je to chutný letný, chladený nápoj s pomarančovou chuťou.
V originál recepte sa pridávala Karotela (mrkvovo-pomarančová šťava), ktorú už asi nekúpime v obchode, alebo len ako sirup. Preto som ju nahradila šťavou z mrkvy.

Ingrediencie

1 kg mrkvy
2 pomaranče
200 g kryštálového cukru
4 l vody
2 – 5 PL kyseliny citrónovej (podľa chute)

Postup prípravy

Mrkvu rozdelíme na polovicu. Jednu načistíme a nakrájame na kolieska a druhú odšťavíme. Kolieska mrkvy a cukor zalejeme 1,5 l vody a varíme kým nie je mrkva celkom mäkká, asi hodinku. Môžeme si pomôcť s kuchtou, ušetríme polovicu času varenia.

Keď je mrkva uvarená, necháme ju vychladnúť a rozmixujeme ju. Dobre je ju aj prepasírovať, aby bola ešte jemnejšia. Ak nemáte stroj na pasírovanie, môžete ju pretlačiť žufankou cez jemné sitko.

Primiešame k nej šťavu z obidvoch pomarančov, mrkvovú šťavu, zvyšnú vodu a kyselinu citrónovú. Vody môžete pridať ako to vyhovuje vám. Tento recept sa dá použiť aj ako džús, alebo ako sirup. Nápoj nadávkujeme do umytých fliaš a skladujeme v chladničke.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom