Judášky

Zvyčajne sa robia na sladko, ale mne chutia aj s údeným mäskom 🙂
Tak si vyberte ako ich pripravíte vy.

Ingrediencie

500 g polohrubej múky

150 ml teplého mlieka

150 g zmäknutého masla

100 g práškového cukru

1 práškové droždie

2 žĺtka + 1 žĺtko na potretie

Na potretie

50 g masla

2 PL medu

koňak podľa chuti :)

Postup prípravy

V mlieku si rozmiešame droždie so štipkou cukru, poprášime múkou a necháme 5 minút postáť. V miske si zmiešame múku, cukor, pridáme 2 žĺtka, maslo a zalejeme mliekom s droždím. Vypracujeme rukami alebo v mixéri nelepivé cesto. Misku s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť cca 60 – 90 minút. Cesto pekne narastie a nafúkne sa.

Z cesta si odkrajujeme malé kúsky, ktoré rukami formujeme do dlhých slížov. Tie môžeme stočiť do "esíčka", do slimáčika, alebo jednoduchého "copu". Preložíme na plech a necháme odpočívať 10 minút. Potom Judášky potrieme žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 15 – 20 minút.

Maslo, med a koňak si zahrejeme a rozpustíme. Zmesou poriadne potrieme dopečené judášky a necháme vychladnúť.

Podobné recepty

Karfiolová krémová omáčka na cestoviny

Čokoládovo pekanové cookies

Smažená ryža s bravčovým mäsom

Chrumkavé patizónové placky