Juhotirolské plnené taštičky

ღ Plnené taštičky (často vegetariánske, ale aj mäsité a iné plnky ), ktoré po uvarení namáčame do masla opraženého dozlatista a väčšinou servírujeme posypané syrom, či do zlatista opečenou cibuľkou. A keďže pochádzajú z juhu Tirolska, majú veľa spoločného s raviolami z Talianska. ღ

Ingrediencie

250 g hladkej múky
1 vajce
1 PL oleja
250 g špenátu
70 g karfiolu
1 cibuľa
100 g masla
1 PL petržlenovej vňati
70 g ricotty
4 PL parmezánu
soľ, mleté čierne korenie, muškátový orech

Postup prípravy

Z múky, vajca, oleja a asi 5 polievkových lyžíc vlažnej vody vypracujeme jemné cesto, aké sa robí na cestoviny. Hneteme ho rukami, kým nie je jemné a elastické. Potom ho zabalíme do fólie a necháme oddychovať aspoň 30 minút.

Zatiaľ na panvici opražíme cibuľu nadrobno nakrájanú do zlatista, pridáme k nej špenát a nasekanú petržlenovú vňať. Krátko podusíme. Uvaríme karfiol do mäkka v osolenej vode. Vyberieme z vody a rozmačkáme. Necháme h trochu vychladnúť a primiešame k nemu ricottu a strúhaný parmezán, či iný korenistý syr. Pridáme podusený špenát a dobre zamiešame. Dochutíme soľou a korením.

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a nožom, alebo radielkom nakrájame štvorce o veľkosti asi 5 x 5 cm. Na každý kúsok cesta položíme malú lyžičku plnky, okraje cesta zľahka navlhčíme, spojíme a na okraji pritlačíme vidličkou. Kto má formu na pirohy, môže použiť aj tú.

Do hrnca dáme toľko vody, aby v nej mohli taštičky plávať, pridáme za lyžicu soli a necháme zovrieť. Taštičky varíme približne 3- 5 minút po vyplávaní na povrch, záleží od veľkosti aké sme pripravili.

Podávame s roztopeným maslom, posypané petržlenovou vňatou a syrom, či opečenými krúžkami cibule. Kto sa chce držať zdravej stravy, môže si k nim pripraviť zeleninový šalát.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom