Karamelové hniezda

Ingrediencie

1 lístkové cesto
1 žĺtko
2 PL holandského kakaa
2-3 PL sušeného ovocia v alkohole (brusnice vo víne)

Karamelový sirup:
4 PL kokosového cukru
1 PL medu
1 PL masla
4 PL vody

Postup prípravy

Najskôr si uvaríme karamelový sirup. Všetky ingrediencie naň okrem masla varíme, kým sa voda neodparí natoľko, aby mal sirup hustejšiu konzistenciu. Potom doň primiešame maslo a necháme ho roztopiť. Odstavíme z ohňa a necháme sirup chladnúť.

Lístkové cesto vyvaľkáme natenko, približne na hrúbku 3mm a potrieme žĺtkom. Posypeme kakaom a sušeným ovocím. Zvyknem brusnice, alebo hrozienka namočiť buď o rumu, alebo vína aspoň cez noc. V uzatváracom pohári ich nechávam v chladničke, kým ich neminiem a potom naložím zas nové.

Cesto zrolujeme po dlhšej strane na roládu a nakrájame na slimáčiky o šírke cca 1 cm. Poukladáme na jemne vymastený plech. Pečieme na 220 °C približne 15 minút, kým nie sú upečené do zlatista.

Ešte teplé ich potierame karamelovým sirupom, aby dobre nasiakli. Sirup nesmie byť ani riedky ani hustý. Ak bude hustý, hniezda veľmi nenasiaknu. Ak bude príliš tekutý, budú veľmi mokré a rozpadnú sa. Karamelové hniezda necháme vychladnúť a môžeme ich podávať.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom