Karamelový cheesecake

Ingrediencie

korpus:
250 g Lotus sušienok
120 g masla

plnka:
500 g ricotta
250 g mascarpone
250 ml smotana na šľahanie
50 g kokosový cukor

karamel:
1/2 konzervy sladeného kondenzovaného mlieka

Postup prípravy

Sušienky rozmixujeme v mixéry nadrobno. Pridáme roztopené maslo. Nepoužívajte stužený tuk, ten korpus tak nezatiahne ako maslo alebo kokosový olej. Zmes by mala byť vlhká a lepkavá. Natlačíme ju do tortovej formy (cca 24 cm), alebo do menšieho plechu vystlaného papierom na pečenie. Potom dáme stuhnúť aspoň na 15 minút do mrazničky.

Všetky suroviny na plnku dáme do misky a šľaháme ručným šľahačom. Ak použijete kokosový cukor dostane aj tvarohová plnka jemne karamelovú príchuť. Všetko šľaháme, kým zmes nie je hustá. Potom ju navrstvíme na stuhnutý korpus a vložíme do chladničky, aby sa plnka zatiahla.

Karamelovú vrstvu môžeme spraviť karamelovým salkom, ktorý kúpime. Natrieme ho na vrch koláča a necháme ešte odstáť ideálne cez noc. Alebo môžeme kúpiť klasické salko a dve hodiny ho varíme v hrnci s vodou. Pozor, voda sa vyparuje, je potrebné ju dolievať, aby bola konzerva ponorená. Potom necháme salko odstáť a vychladnúť. Konzerva nesmie byť teplá, aby pri otváraní nebuchla. Karamelová vrstva má byť na povrchu pevná, ako by jemne vysušená a vo vnútri ťahavá.

Podávať ho môžeme aj nakrájaný na malé kocky a vrch tesne pred podávaním posypeme rozmrvenými keksami.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom