Kuriatko v jogurte

Jogurt je skvelá potravina, ktorá dokáže svojou kyslosťou rozbiť štruktúru mäsa. Po pár hodinách zostane jemné a šťavnaté. Preto sa často používa aj na tuhšie a suchšie mäso.
Mäso v jogurte sa často používa v arabských, či indických receptoch. Ale je obľúbené aj v stredomorských krajinách.

Ingrediencie

500 g kuracích pŕs

olivový olej

200 ml grécky jogurt

1/2 ČL zmes korenia podľa preferencií (indické, provensálske, grilovacie…)

1/2 ČL mletej červenej papriky

štipka čili korenia

1 čili paprička

1 PL sladkokyslej omáčky
soľ, mleté čierne korenie

5 väčších zemiakov

4 väčšie mrkvy

2 cibule

Postup prípravy

Kuracie prsia umyjeme a osušíme kuchynskými utierkami. Tento krok je dôležitý, inak sa jogurt tak dobre neprilepí na mäsko. Nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Dobre ich premasírujeme, či pomiešame, aby bolo korenie na všetkých kúskoch. Z jogurtu a zvolených korení si pripravíme marinádu. Nesi použila zvláštnu zmesku: mletú červenú papriku, granulovaný cesnak, mletý koriander, mletý kardamon, čili papriku sušenú aj čerstvú a sladkokyslú omáčku (alebo sa namiesto nej dá použiť aj marhuľový džem). Toto všetko zmiešame s jogurtom a vložíme okorenené kuracie kúsky a dobre premiešame. Kuracie prsia obalené v marináde odložíme do chladničky na 4 až 5 hodín, najlepšie na celú noc. Jogurt rozbije štruktúru mäsa a bude úplne jemné a krehké. Takto môžete pripraviť aj iné mäso, hoci aj bravčové kare.

Keď mäso odleží spolu s marinádou preložíme do zapekacej misy. Priložíme koreňovú zeleninu, Nesi použila zemiaky, mrkvu, cibuľu, všetko nakrájané na väčšie kúsky. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 - 50 minút pri 180 °C. Dĺžka pečenia bude závisieť od toho, na aké hrubé kúsky si kuracie prsia nakrájate. Podávame s ryžou, pečenými zemiačikmi podľa toho, na čo máte práve chuť alebo to máte akurát doma, pokojne aj so šalátom, či s chlebom.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom