Lángoš po maďarsky

Ingrediencie

300 g múky, ja som použila špaldovú
1 kvasnice
½ hrnčeka mlieka
2 väčšie zemiaky
Olej na vysmážanie (odporúčam kokosový, neprepaľuje sa)

Postup prípravy

Mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu. Akurát je, ak strčíme do neho prst a necítime teplo, ak chcete odmerať, tak ideál je na cca 30 stupňov. Rozmrvíme do neho kvasnice, posypeme cukrom a jemne poprášime múkou. Kým nabehne kvások, uvaríme zemiaky a hneď po zliatí ich rozmačkáme.

Necháme vychladnúť a vmiešame do kvásku. Potom túto hmotu vlejeme do misky s múkou vymiešame cesto. Môžete pridať ešte múku, ak je cesto lepivé, ale pozor, nie aby bolo veľmi tuhé. Potom misku prekryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste hodinu oddychovať. Za tento čas, by sa malo cesto zdvojnásobiť a mierne „zbublinkovať“.

Cesto by malo byť kompaktné a bez problémov z neho môžete odtrhnúť kúsky, z ktorých spravíte placky. Placky urobíte na pomúčenej doske. Ak je však cesto veľmi tuhé, skúste dosku radšej natrieť olejom a aj ruky. Cesto tým zjemníte, ak by ste pri tuhom ceste použili múku, lángoš by bol tuhý.

Na veľkej panvici rozpálite olej, radšej viac ako málo asi na 1 prst a dávame do neho piecť lángoš po každej strane. Treba dať pozor aby olej nebol prihorúci, lángoš by sa spálil, ale ani málo rozpálený nie je dobrý, lángoš by ním nasiakol a nebol by chutný.

Ešte jedna rada, nerobte lángoše dopredu, keď vychladnú, už nie sú také chutné. Podávať ich môžete slané, s cesnakom, či so smotanou a syrom. Ale niekto ich má rád aj na sladko. Skúste sa pozrieť TU.

Podobné recepty

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom

Kapustové placky

Hrozno Gin Spritz