Lasagne s bolonskou omáčkou

Ingrediencie

1 balíček lasagne
olivový olej
parmezán

BOLONSKÁ ZMES:
500 g mleté mäso
250 ml vývar
350 g lúpané paradajky
4 PL olivový olej
3 PL paradajkový pretlak
1 ks cibuľa
3 strúčiky cesnak
soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, čerstvá bazalka

BEŠAMEL:
50 g maslo
30 g hladká múka
40 g parmezán
500 ml mlieko
soľ, mleté čierne korenie,muškátový oriešok

Postup prípravy

Lazane dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty. Potom vyberieme a opláchneme v studenej vode. Následne každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku. Vodu nevylievame, môžeme ju použiť do bolonskej omáčky.

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a podusíme na rozohriatom oleji na panvici. Potom pridáme mleté mäso a opekáme kým nezhnedne. Dochutíme korením a mletu paprikou - premiešame a krátko opekáme. Prelejeme vývarom a varíme 15 až 20 minút. Ak nemáme vývar, môžeme použiť vodu z cestovín.

Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný cesnak. Omáčku dobre premiešame a pridáme ju k mäsu. Ak obľubujete pikantné, pokojne pridajte ;) Premiešame a varíme ďalších 10 minút. Potom odstavíme z ohňa.

Pripravíme si bešamel. Maslo necháme roztopiť v hrnci. Pridáme múku a miešame kým sa obidve zložky nespoja. Potom za stáleho miešania prilievame mlieko. Povaríme ešte pár minút, ale stále miešame. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme z ohňa.

Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel. Naň dáme bolonskú omáčku a posypeme ju nastrúhaným syrom. Na syr dáme bešamel a prikryjeme ďalšími plátmi cesta. Postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 45 minút.

Podobné recepty

Jahodovo ríbezľový džem

Džem jahodové mojito

Halušky so špenátom

Krémové rigatoni