Linecké koláčiky s prekvapením

Tieto koláčiky môžete upiecť, či na Veľkú noc alebo na Vianoce. Deti nimi vždy potešíte. Je to vlastne jedlá hrkálka.
Len myslite na to, že budú trochu väčšie ako ste zvyknutí.
Náš recept je zo špaldovej múky a mletých lieskovcov, ale môžete si ich pripraviť aj z klasického lineckého cesta.

Ingrediencie

𝒄𝒆𝒔𝒕𝒐:
180 g špaldovej múky
120 g mletých orechov (lieskovce,a lebo iné)
70 g cukru
1 ochutený cukor ( s príchuťou rumu, alebo iný)
125 g masla
1 žĺtko
𝒏𝒂 𝒛𝒍𝒆𝒑𝒆𝒏𝒊𝒆:
1 bielko
150 -180 g práškového cukru
𝒏𝒂 𝒛𝒅𝒐𝒃𝒆𝒏𝒊𝒆:
2 balíčky bonparov
malé lentiky, cukrárenska posýpka

Postup prípravy

Pripravíme si linecké cesto. Rukou zmiešame všetky suroviny na cesto a dobre spracujeme. Cesto bude mokrejšie a jemne lepivé. Zalepíme do fólie a dáme do chladničky minimálne na 1 hodinu. Potom ho vyberieme a vaľkáme ho medzi dvomi papiermi na pečenie. Hrúbku cesta nechajte o trošku hrubšiu ako keď robíte klasické linecké, ideálne 3 - 4 mm.

Vykrojený tvar koláčika, napríklad sliepočku položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a až potom do nej vykrojíme kruh. Nezabudnime, že ich budeme zlepovať, takže potrebujeme mať z každého tvaru pár. Potom rozbijeme tĺčikom bonpari, nemusíme na drobný tvar stačí na menšie kúsky. Nám vyšli 3 cukríky na 4 koláčiky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 10 - 15 minút, záleží od veľkosti koláčikov a od ich hrúbky. Treba si dávať pozor, lebo orechy v ceste môžu rýchlo prihorieť,

Keď sú koláčiky upečené, celý plech necháme vychladnúť. Koláčiky aj "okienka" musia byť chladné, inak nepôjdu dole z papiera na pečenie. Teraz si koláčiky popárujeme. Do jedného koláčika nasypeme lentilky alebo cukrárenskú posýpku (guličky, paličky, srdiečka...) a prikryjeme koláčik druhým koláčom tak, že spodok koláča napasujem na vrch prvého koláča s cukríkmi. Nanečisto si vyskúšame, či cukríky hrkocú. Potom vezmeme vrchný diel a potrieme ho zmiešaným bielkom s cukrom. Ten musí byť veľmi hustý, aby cez noc vyschol a pekne zlepil koláčiky. Pri potieraní si dávame pozor, aby sme nezašpinili "okienka"

Potom už len necháme koláčiky zatuhnúť a môžeme nimi obdarovať našich najmenších. Koláčiky môžeme zlepovať aj džemom, ale vlhkosť z neho zvykne natiahnuť nie len koláč, ale aj "okienko" a cukríky vo vnútri sa potom zlepia a nehrkajú.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom