Skvelé jemné kysnuté cesto. Moja maminka majonéze zvykne hovoriť majolka, preto ten názov 🙂

Skvelé jemné kysnuté cesto. Moja maminka majonéze zvykne hovoriť majolka, preto ten názov 🙂
Droždie namrvíme do vlažného mlieka, primiešame cukor a zasypeme múkou. Necháme odstáť aspoň 5 minút. Zatiaľ zmiešame múku so soľou a pridáme majolku. Vylejeme mlieko s nabehnutým droždím a dobre premiesime. Miesiť môžeme rukou, ale aj v kuchynskom pomocníkovi. Miesime aspoň 5 minút, kým je cesto kompaktné a jemne ťahavé.
Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Správne vykysnuté je, keď sa jeho objem 2x zväčší. Potom si cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na rovnaké dieliky. Potom si každý dielik rozdelíme na tri časti, z ktorých ušúľame "valčeky". Z tých upletieme "copy". Mne vyšlo 8 pleteniek. Prikryjeme utierkou, alebo potravinovou fóliou, kým vyhrejeme rúru na 200 °C.
Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom, soľou alebo makom. Pečieme približne 20 minút do zlatista.
Kucharocka.sk - Copyright 2020. Všetky práva vyhradené.