Makové šúľance

Ingrediencie

750 g zemiakov
2 žĺtky
150 g hladkej pšeničnej múky
štipka soli
na posýpku: maslo, mletý mak, práškový cukor

Postup prípravy

Uvaríme si zemiaky so šupkou. Varíme cca 30 minút, až kým zemiaky nie sú mäkké. Necháme ich úplne vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme na kašu. Zemiaky musia byť úplne vychladnuté, po uvarení ich nechajte stáť aj 2 hodiny, inak sa vám nepodarí spracovať dobré cesto.

K zemiakom pridáme žĺtka a múku a rukou vymiesime do zemiakového cesta. Múku pridávame postupne, ak je treba tak prisypeme aj trochu múky navyše, záleží to od vlhkosti zemiakov. Cesto by malo zostať trochu lepkavé. Urobíme z cesta valčeky, trochu ich obalíme v múke, budú sa lepšie tvarovať. Každý valček nakrájame na menšie 3 cm kúsky, ktoré v dlaniach jemne vyvaľkáme do tvaru šúľanca.

Varíme vo vriacej a osolenej vode. Počas varenia ich premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Keď vyplávajú na povrch, vyberiem ich von.

Šúľance polejeme roztopeným áslom a posypeme mletým makom s cukrom.

Podobné recepty

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom

Kapustové placky

Hrozno Gin Spritz