Makovo slivkový koláč

Jesenný koláčik z kysnutého cesta.

Ingrediencie

Cesto:
400 g celozrnná hladká múka
50 g maková múka alebo mletý mak
2PL med
2 PL kokosový cukor
7 g sušené droždie
150 ml vlažná voda
50 g grécky jogurt
1 PL orechový olej
štipka soli
rum alebo rumová aróma

slivkový lekvár

Mrvenička:
1 hrnček ovsených vločiek
1 PL kokosový olej
1 PL med
1 PL kokosový cukor
1/2 ČL mletá škorica
1/2 ČL mletý klinček

Postup prípravy

Suché ingrediencie na cesto zmiešame v miske a pridáme vlažnú vodu, jogurt a olej. Môžeme miesiť aj v kuchynskom pomocníkovi. Miesime, kým sa všetko neprepojí a cesto nie je kompaktné. Malo by byť jemné a skôr trasľavé ako pevné. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne 30 minút.

Po vykysnutí cesto premiestnime do plechu o rozmere cca 35 x 25 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pokvapkáme ho olejom a jemne ho roztlačíme na celú plochu plechu, tak ako keby sme robili focacciu. Potrieme ho slivkovým lekvárom, aby bol na celej ploche cesta.

Ingrediencie na mrveničku dáme do mixéra - sekáčika a mixujeme, kým sa zmes nespojí. Bude lepkavá a kompaktná. rozmrvíme ju na rozotretý lekvár. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 35 minút, kým kraje cesta nie sú zlatisté. Koláč krájame až keď vychladne, inak sa lekvár roztečie, prípadne nás popáli.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom