Mandľová žemlovka

Niekedy sa stane, že zostane pečivo, alebo sa vám nepodarí vianočka ako mne a babičke. Potom ju buď môžete vyhodiť, alebo spraviť z nej luxusnú žemľovku.

Ingrediencie

300 – 350 g starého pečiva alebo vianočky
3 vajcia
250 – 300 ml mlieka
1 ČL vanilkovej pasty
5 ČL cukru (ak máte radi sladké, pridajte viac)
1 hrsť sušeného ovocia
1 jablko
100 g horkej čokolády
5 plátkov filo cesto
1 hrsť mandľových plátkov
1 dl rozpusteného masla alebo oleja

Na potretie:
1 PL rumu
2 PL medu

Postup prípravy

Pečivo, alebo vianočku nakrájame na plátky. Zapekaciu misku vytrieme maslom a poukladáme na ňu plátky pečiva. Snažíme sa ju natlačiť, aby boli poukladané nahusto. Mlieko, vajcia, cukor a vanilkovú pastu zmiešame v hrnčeku a polejeme ním nakrájané kúsky pečiva. Lyžicou dobre popritláčame pečivo, aby sa nasiaklo mliekovou zmesou.

Takto pripravené pečivo posypeme sušeným ovocím a nakrájaným jablkom, ktoré sme očistili. Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a postrkáme do žemľovky. Ak jej dáte viac, bude ešte chutnejšia, čokoláda je na žemľovke najlepšia. :) Nakoniec prikryjeme takto pripravenú žemľovkou fillo cestom. Len ho jemne pokrčíme a tak popritláčame na povrch. Na záver ho dobre potrieme rozpusteným maslom alebo olejom. Posypeme mandľami a dáme piecť na 190 °C asi na 20 - 30 minút.

Keď je žemľovka upečená, potrieme ju zohriatym medom s rumom. My sme ju dali ešte na pár minút späť do rúry a zapli sme teplovzdušný gril, aby sa vrch pekne "opálil". Necháme vychladnúť a podávame. Môžeme ju jesť vlažnú, ale aj studenú.

Podobné recepty

Cheesecake s figami

Linguine s opečenými kuracími prsiami

Karfiolová omeleta v plechu

Muffiny Krvavé oči