Mandľový zajko

ღ Bezlepkový Veľkonočný zajko, celkom bez múky. ღ
Zajko je veľmi jemný a šťavnatý.
Formička na zajka je o veľkosti cca 19 cm (objem cca 600 ml). Množstvom asi tak pre dvoch ľudí ku kávičke. ヅ

Ingrediencie

100 g masla
2 vajíčka
100 g mletých mandlí
1 ČL vanilkovej pasty
4 PL brezového cukru (alebo iného)
1 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Cukor rozdelíme na polovicu a vymiešame v dvoch miskách so žĺtkami a bielkami. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a budeme ich pridávať do cesta až na koniec. Potom vyšľaháme žĺtka. Keď sú žĺtka vymiešané do peny, pridáme k nim maslo izbovej teploty, nakrájané na kocky. Miešame, kým zmes nie je kompaktná. Potom do nej primiešame vanilkovú pastu a premiešame.

Mleté mandle zmiešame s kypriacim práškom a postupne ich primiešavame k žĺtkovej zmesi. Nakoniec po častiach primiešame bielkový sneh, aby sme dostali nadýchané cesto. Cesto má byť hustejšie, nesmie tiecť, inak nám z formy pri pečení vytečie.

Formu zajka alebo barančeka vytrieme olejom a vysypeme mletými mandľami. Formu dobre pobúchame po doske, aby boli mandle vo forme, čo najviac rozprestreté rovnomerne a netvorili sa nikde hrudky. Nebojte sa buchnúť po doske, spraví to len hluk, ale forme neublížite. Potom formu spojíme a uistíme sa, že všetky diely sú narovno a dobre zapadli. Cesto dávkujeme stierkou, alebo lyžicou. Po každej dávke jemne pobúchame formou o dosku, aby sa cesto dostalo do každej medzierky. Nenaplníme ju až po povrch, lebo cesto narastie. Je dobré nechať si 1,5 - 2 cm medzeru od povrchu.

Formu postavíme na malý plech, ak by náhodou vytieklo trochu cesta, aby sme si nezašpinili rúru. Potom vložíme do rúry, vyhriatej na 180 °C a pečieme 30-35 minút. Po dopečení formu opatrne zabalíme vlhkou utierkou a po desiatich minútach formu otvoríme a zajka opatrne vyberieme.

Cesto je veľmi jemné a krehké, je potrebné aby celkom vychladlo, kým s ním budeme pracovať ďalej. Najlepšie je nechať ho vychladnúť na noc a na druhý deň ozdobiť, či podávať. Môžete ho na noc prikryť čistou utierkou, ale aj keď ho necháte nezakrytého, nevysuší sa. Môžeme ho pred podávaním pocukrovať práškovým cukrom, ale aj poliať čokoládou, či citrónovou polevou, ako kto má rád.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom