Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Ingrediencie

500 g mletého mäsa
2 strúčiky cesnak
1 vajce
2 plechovky krájaných paradajok
2 cibule
soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, drvená rasca, olivový olej, trstinový cukor
2 guličky nové korenie
4 guličky celé čierne korenie

Postup prípravy

Ak nemáme mäsko pomleté, pomelieme ho najemno. Zmiešame s vajíčkom, pridáme soľ, mleté korenie, mletú papriku, rascu a dobre premiešame. Vytvarujeme guľky o veľkosti pinpongovej loptičky. Aby sa nám ruky nelepili pri tvarovaní, namočíme si ich do studenej alebo vlažnej vody. Guľky vložíme do zapekacej misky a pripravíme si základ omáčky.

Na panvici osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je sklovitá, pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Kto má radšej pretlačený, tak ho pridá takto. Ak chceme pikantnejšiu omáčku, nasipeme pár vločiek chilli papričiek, alebo použijeme nadrobno nakrájanú čerstvú.

Jemne osmahneme a zalejeme nakrájanými konzervovanými paradajkami. Dobre premiešame a ochutíme, mletým korením a soľou. Kto má rád sladkú omáčku, pridá cukor, približne jednu polievkovú lyžicu, ale radšej pridávame postupne a ochutnávame. Necháme prejsť varom a potom zalejeme mäsové guľky.

Potom vložíme do vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme prikryté asi 20 minút a na Ďalších 15 - 20 minút odokryjeme. Ak nemáme pokrievku, prikryjeme alobalom. Keď guľky odokryjeme, je dobré poliať ich omáčkou, aby nasiakli aj zvrchu, ak nie sú úplne zaliate.

Pečieme ich podľa veľkosti. Či sú upečené môžeme zistiť tak, že pichne do jedn nôž, alebo kovovú ihlu. Ak vkĺznu ľahko, guľky sú hotové. Môžeme ich podávať s cestovinami, s ryžou, zemiakmi, s knedľou ale aj s čerstvo upečeným chlebom.

Podobné recepty

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom

Kapustové placky

Hrozno Gin Spritz