Medový pletenec s čučoriedkami

Ingrediencie

Kysnuté cesto:
500 g hladkej múky
200 g mandľovej múky alebo mletých mandlí
1/2 hrnčeka medu
1 sušené droždie (7g)
200 ml vlažnej vody
150 ml gréckeho jogurtu
30 g roztopeného masla (klasického alebo orechového)
štipka soli
mletý kardamon, mleté klinčeky (voliteľné)

300 – 500 g čučoriedok
4 – 6 PL medu na potretie

Medový sirup:
5 PL medu
10 g klasického masla alebo orechového masla
100 – 200 ml vody

Postup prípravy

Všetky ingrediencie na kysnuté cesto zmiešame v kuchynskom pomocníkovi. Najskôr suché a potom primiešame mokré ingrediencie. Voňavé korenie môžeme aj nemusíme použiť, ozvláštni to však chuť pletenca. Hnetieme kým cesto nie je elastické. Nesmie byť ani veľmi tekuté ani veľmi tuhé. Potom zabalíme cesto do potravinovej fólie a necháme aspoň 60 minút kysnúť na teplom mieste.

Po vykysnutí cesto prehnieteme na pomúčenej doske. Rozdelíme na dve časti a vypracujeme dva dlhé "slíže". Jemne ich sploštíme a potrieme čistým medom, potom posypeme čučoriedkami. Slíže prepletieme a stočíme do slimáka. Tortovú formu vytrieme maslom, spodok môžeme vysypať krupicou a vložíme do nej pletenec. Prikryjeme ho utierkou a necháme ešte 20 - 30 minút kysnúť.

Uvaríme sirup zo všetkých ingrediencií. Netreba dlho variť, stačí ho nechať prejsť bodom varu. Potrieme ním vykysnutý pletenec a a dáme piecť do vyhriatej rúry na 210 °C a pečieme približne 45 - 60 minút. Po vytiahnutí z rúry pletenec ihneď potrieme medovým sirupom a tak ho necháme vychladnúť. Podávame po celkovom vychladnutí.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom