Mini pastiersky koláč

Pastiersky koláč je dnes už klasikou. Kedysi jedlo chudobných má dnes veľa variácií. Skúste ho pripraviť do malých zapekacích misiek a vytvoríte tak koláč pre každého podľa jeho chuti

Ingrediencie

zemiaková kaša:
6 zemiakov
100 g strúhaného syra
150 ml mlieka
50 g masla
plnka:
300 g špenátu
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa (ak máte šalotku je lepšia)
100 g strúhaného syra
50 g masla
150 g šunky
2 vajcia
soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
na vytretie misky: olej a strúhanku

Postup prípravy

Zemiaky nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenej vode. Keď varíte zemiaky, varte ich buď v šupke, alebo nakrájané na veľké kusy. Vtedy naberú do seba menej vody a budú "viac zemiakové". KEď sú hotové, zlejeme ich z vody, dáme na ne kúsok masla. Keď sa roztopí, rozmačkáme ich, vmiešame do nich nastrúhaný syr a prilejeme postupne mlieko. Malo by mať rovnakú teplotu ako zemiaky, inak nebude kaša jemná. Mlieka dáme toľko aby sme mali kaču jemnú a ľahko tvarovateľnú, nesmie byť veľmi tekutá. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.

Cibuľu nakrájame na drobno a podusíme. Pridáme roztlačený cesnak a keď začne rozvoniavať, pridáme listy špenátu. Tie rýchlo spľasnú, osolíme ich a okoreníme. Pridáme na kúsky nakrájanú šunku a stiahne z ohňa. Pridáme strúhaný syr a maslo. Necháme trocha schladiť a potom pridáme vajcia a dobre premiešame.

Zapekacie misky vytrieme olejom alebo maslom, vysypeme strúhankou, odporúčam kukuričnú. Misku do polovice naplníme špenátovou hmotou a prikryjeme zemiakovou kašou. Vložíme do vyhriatej rúry na 190 °C a zapekáme asi 25 minút.

Podávame mierne vychladené. Výhodou je, že každý má svoju misku :) Náplň si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom