Mrkvový muffin s mandľami

Jednoduchý recept z bezlepkovej múky a bez laktózy.

Ingrediencie

120 g Liana Mehl Farine Universal Mix
50 g mletých mandlí
50 g drtených mandlí alebo plátkov mandlí
1/2 balíčka prášku do pečiva
100 g brezového cukru
120 g mrkvy
120 g jabĺk
125 ml olivového oleja
3 vajcia
šťava z pomaranča (podľa potreby)
Poleva:
kokosové mlieko/ len hustá časť
20 g brezového cukru
30 g marcipánu alebo fondánu na mrkvičky
cukrárenskú posýpku

Postup prípravy

Vajcia šľaháme do peny, keď sa vytvorí prišľaháme olej. Múku, cukor, mandle, prášok do pečiva navážime a zmiešame spolu. Jablká a mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

Keď sú vajíčka premiešané s olejom, postupne prisypeme sypkú zmes a miešame vidličkou. Pridáme nastrúhané jablká s mrkvou a premiešame. Ak sa cesto zdá husté, prilejeme trocha pomarančovej šťavy. Treba ju však dávkovať opatrne, jablká a mrkva sú tiež šťavnaté a počas pečenia môžu pustiť šťavu. Cesto nemá byť husté ani riedke.

Košíčky na muffiny plníme lyžicou asi 0,5 cm od okraja. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 20 minút. Dĺžka pečenia veľmi závisí od šťavnatosti jabĺk a mrkvy. Preto aj je potrebné piecť ich dlhšie, nezľaknite sa.

Z vychladeného kokosového mlieka odoberieme len tú hustú časť a vyšľaháme ju s cukrom. Množstvo cukru dajte podľa chuti. Na každý muffin dáme za lyžičku, posypeme posýpkou a na vrch položíme vytvarované mrkvičky z marcipánu.

Mrkvičky z marcipánu si môžeme kúpiť, alebo vytvarovať. Je to jednoduché, spravíme malý šulček, na jednej strane ho zašpicatíme. Nechtom spravíme ryhy na mrkvičke, aby sa podobala na originál. Ak sa chceme s mrkvičkami vyhrať, môžeme im spraviť aj zelenú vňaťku.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom