Orechovka podľa Adushe

Tento recept je od milovníčky dobrého jedla Adusheღ
Orechovka má pozitívny vplyv na trávenie, upokojuje podráždený žalúdok, ba vraj vie pomôcť aj pečeni a krvi. V každom prípade, aj tu platí, že všetko s mierou ツ

Ingrediencie

24 vlašských orechov v mliečnej zrelosti (trhaných okolo sv. Jána, 24.6.)
1,5 litra vodky (obsah alkoholu: 40 %) prípadne iného neutrálneho alkoholu
5 klinčekov (+ 2 na sirup)
1 tyčinka škorice (+ pol tyčinky na sirup)
4 zrnka borievky (+ 2 na sirup)

Postup prípravy

Orechy necháme dve hodiny namočené vo vode, aby sa u nich uvoľnili nečistoty a potom ich umyjeme. Dôkladne osušíme a nakrájame na kolieska alebo štvrtinky. Naložíme ich do veľkého 5 litrového pohára a zalejeme alkoholom. Pridáme klinčeky, škoricu, borievky, zakryjeme a na slnečnom parapete, alebo kuchynskej linke a necháme 6 týždňov stáť.

Po 6tich týždňoch (nič sa nestane, ak ju natiahnete aj na 8 týždňov) si pripravíme cukrový sirup. Cukor s vodou v pomere 1 : 1 (na 300 g cukru 300 ml vody) zvaríme na sirup spolu s ďalším korením (klinčeky, škorica, borievky) a necháme vychladnúť.

Orechový macerát dôkladne scedíme (aj opakovane, aby sa zachytili na tkanine, či filtrovom papieri všetky tuhé čiastočky) a zmiešame s cukrovým sirupom. Hotový likér naplníme do fliaš a necháme ešte mesiac - či polroka (do Vianoc) odležať.

Podobné recepty

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom

Kapustové placky

Hrozno Gin Spritz

Lososové kocky