Ostrokyslá polievka

Ingrediencie

1.5 litra kurací vývar

1 ks väčšia mrkva

1 konzerva bambusové výhonky

1 hrsť sušené Judášove ucho

4 ks sušené huby shitake

1 balíček tofu

1 KL čerstvo nastrúhaný zázvor

1 KL nasekaná čili paprička

60 ml sójová omáčka

60 ml ryžový ocot

1/4 KL biele korenie

1 KL čili pasta

2 ks vajce

3 PL kukuričný škrob

2 ks jarná cibuľka



Marinované mäsko:

200 g kuracie psia

1 KL sójová omáčka

1/2 KL ryžový ocot

1 štipka biele korenie

1/2 KL kukuričný škrob

Postup prípravy

Hríby namočíme vo vlažnej vode a necháme ich tam cca 20 minút. Potom ich scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a nakrájame na tenké prúžky.

Pripravíme si marinované mäso. Prsia pokrájame na tenké rezančeky a v miske premiešame so sójovou omáčkou, octom, bielym korením a kukuričným škrobom. Takto pripravené mäso necháme marinovať.

Ohrejeme silný kurací vývar. Keď začne vrieť pridávame – zázvor, hríby, bambusové výhonky, na tenučké rezančeky nakrájanú mrkvu a čili papričku. Privedieme k varu, stiahneme oheň a necháme povariť cca 10 minút. Potom pridáme marinované mäsko, premiešame. Polievku dochutíme sójovou omáčkou, octom, čili pastou, a bielym korením. Dobre premiešame a spolu varíme ďalších 5-6 minút.

Následne si v troche vody rozpustíme škrob a postupne (po troškách) ho prilievame do polievky a vždy dobre zamiešame. Prilievame ho toľko, aby sme dosiahli takú hustotu akú si predstavujeme. Do vriacej polievky pomaly prilievame cícerkom vyšľahané vajíčka (pomaly, nie na jedno miesto – po celom povrchu). Nemiešame, len necháme ďalej vrieť ešte chvíľočku. Potom jemne premiešame vidličkou a vajíčka vytvoria jemné rezančeky. Nakoniec pridáme na rezance pokrájané tofu a necháme povariť už len minútku.

Horúcu polievku servírujeme v miskách posypanú kolieskami jarnej cibuľky. Takto pripravená polievka je ešte chutnejšia ohriata na druhý deň. Ak chceme dosiahnuť veľmi pálivý efekt môžeme použiť zaúdené cipotle papričky naložené v oleji. Nie je to síce čínska surovina, ale efekt je obdivuhodný.

Podobné recepty

Škoricový chlieb s hrozienkami

Cheesecake s figami

Linguine s opečenými kuracími prsiami

Karfiolová omeleta v plechu