Ovocno tvarohový koláč s mrveničkou

Šťavnatý, jemný koláč plný ovocia a tvarohu.

Ingrediencie

Cesto:
400 g hladkej múky
7 g sušené droždie
300 ml vody
125 g bieleho jogurtu
2 PL olivový olej
4 PL cukru
1 štipka soli

Tvarohová vrstva
400 g tvarohu
2 vajcia
2 PL cukru
1 zlatý klas
3 PL cukru
300 ml mlieka

Posýpka:
125 g masla
125 g polohrubej múky
125 g práškového cukru

400 g ovocia (jahody, čučoriedky, maliny, černice)

Postup prípravy

Pripravíme kysnuté cesto. Do teplej, nie horúcej vody nasypeme droždie a počkáme, či sa naštartuje. Cukor, soľ a múku zmiešame, pridáme jogurt, olej a vodu s droždím. Všetko premiešame na kompaktné cesto, nie veľmi tuhé. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme pomaly kysnúť v chladničke cez noc.

Uvaríme puding z mlieka, cukru a zlatého klasu a necháme ho prikrytý vychladnúť. Tvaroh zmiešame s vajíčkami a dvomi lyžicami cukru. Potom primiešame uvarený puding.

Veľký plech potrieme olejom a roztiahneme naň vykysnuté cesto. Na cesto dáme tvarohovú zmes a do nej povkladáme bobuľovité ovocie. Vrch posypeme posýpkou, ktorú sme spracovali zo studeného nastrúhaného masla, múky a cukru. Studenými a suchými rukami všetky tri ingrediencie rozmrvíme.

Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 210 °C 50 - 60 minút. Skontrolujeme, či je cesto upečené aj v strede plechu. Krájame po vychladnutí.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom